Sirup od borovih iglica je prirodni preparat koji pomaže da se izborimo s mnogim zdravstvenim tegobama. Dobro je poznat narodni lijek za jačanje imuniteta i protiv respiratornih problema.

Evo i kako se pravi i upotrebljava.

Sirup od borovih iglica se preporučuje protiv nazeba, prehlade i općeg pada imuniteta, naročito tijekom oporavka od dužih bolesti, jer nam vraća snagu.

Također, veoma je efikasan kod problema s dišnim putevima.

Priprema sirupa

Postupak je vrlo jednostavan, a možete unaprijed napraviti sirup i čuvati ga u frižideru.

Važno je nabrati mlade izdanke borovih iglica van grada, gdje nije toliko zagađena sredina. Mogu se brati i iglice jele i smreke. Branje se obavlja od ožujka do srpnja, a priprema je vrlo jednostavna.

U čistu teglu se stavi šećer koji se prekrije tek ubranim iglicama, te se opet pospe šećer i tako, red iglica, red šećera sve do vrha tegle. Važno je da posljednji sloj bude šećer. Tegla se zatvori i drži na suncu dok se sav šećer ne otopi, što je oko 40 dana. Sirupu može da se doda i par kriški limuna, što ćemo dati ljepšu aromu.

Umjesto šećera može da se koristi med, s tim da treba voditi računa da se sirup s medom ne daje djeci koja nisu navršila godinu dana.

Sirup se drži u čistoj, staklenoj teglici ili flašici. Može se koristiti svakodnevno, 2-3 kašičice dnevno. Ne treba da se pije uz vruć čaj, jer će tako eterična ulja da izgube svoja svojstva.

Čaj od borovih iglica

Čaj se, također, lako priprema. Šaku opranih izdanaka borovih iglica stavite u vodu koja je proključala, isključite ringlu i ostavite pola sata. Izvadite izdanke i čaj je spreman za pijenje. Pije se dva do tri puta dnevno, a efikasan otklanja tegobe s dišnim putevima.

Izvor: Agrosavjeti