Bivši HNS-ovac i kandidat za predsjednika Narodne stranke - reformisti, Radimir Čačić ustvrdio je da ostanak sadašnje Vlade još godinu dana nema smisla, ali i u ovom trenutku nema alternative, odnosno ona još nije spremna.

Čačić je u subotu gostovao u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna". Komentirao je i prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava rekavši da podupire preferencijalno glasovanje, ali je protiv snižavanja izbornog praga s pet na tri posto, a protiv je i da se zabrani predizborno koaliranje.

Komentirao je i nedavni izlazak iz HDZ-a saborske zastupnice i bivše ministrice financija Martine Dalić, rekavši da se uglavnom slaže sa svim za što se zalagala.

- Treba se smanjiti teret javnog sektora, posebno javnih tvrtki i broja ljudi, pokrenuti gospodarstvo stavljanjem u pogon postojećih resursa, realizirati projekte u energetici i slično. Sada je u javnim tvrtkama oko 30 posto ljudi previše, a 15 posto premalo jer kada se treba nešto napraviti onda se nema s kim - rekao je Čačić.

Na osnivački sabor stranke dolaze i Savkine kćeri

Podsjetio je i da je u nedjelju osnivački sabor Narodne stranke - reformista u zagrebačkom hotelu Westin. Ustvrdio je da sada imaju oko 4000 članova, a na osnivačkom saboru nazočit će više od tisuću ljudi.

Na osnivačkom saboru bit će i Savka Kučar Dragičević i Jasna Kučar Kopić, kćerke prve predsjednice HNS-a. Dvije sestre odlučile su napustiti stranku kojoj su temelje 1990. udarili njihova majka Savka Dabčević Kučar i Miko Tripalo, te pristupiti reformistima.

Na osnivački sabor nove stranke u nedjelju su kao gosti pozvani i svi bivši premijeri od 1990. godine, izuzev zatvorenog Ive Sanadera. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, nije pozvan ni aktualni premijer Zoran Milanović, ali je pozivnica poslana na Pantovčak predsjedniku države Ivi Josipoviću.

Očekuje se dolazak bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

24sata.hr