Uz bor, kuglice i lampice, božićna zvijezda je najčešći ukras većine domova za božićne i novogodišnje blagdane. Ova biljka prekrasnih i velikih listova postala je tradicionalna božićna ukrasna i simbolička biljka koja je stekla popularnost zbog kontrasta zelenih i crvenih listova. Biljka traži malo pažnje u pogledu prostora, temperature, ali i zalijevanja.

Prilikom kupnje izaberite čvrstu božićnu zvijezdu, bez žutog lišća, s nekoliko otvorenih cvjetova, dok joj ostali još trebaju biti u pupu.

Nakon kupnje božićnu zvijezdu nemojte odmah staviti u prostoriju u kojoj je namjeravati držati.

Naime, božićnoj zvijezdi je potreban određeni period aklimatizacije na temperaturu koja je u prostoriji. Zbog toga ju je dobro držati 2-3 sata primjerice u hodniku tj. treba je postupno unositi u prostoriju za boravak, a ne odmah po dolasku iz centra, tržnice ili automobila gdje je bila na hladnom. Na nagle promjene temperature božićna zvijezda reagira odbacivanjem lišća.

Biljku treba  staviti na dobro osvijetljeno mjesto, uz prozor, ali daleko od propuha i izvora topline.

Svakako treba izbjegavati prostor ispod klime ili uz radijator. Optimalna temperatura za njezin porast je 18 do 20°C. Također, dobro bi bilo da biljku ne selite po domu. Ako je, primjerice, stavite na stol, valjalo bi da tamo i ostane. Teglicu s biljkom potrebno je povremeno okretati kako bi sa svih strana ravnomjerno primala svjetlost.

Zalijevajte je normalno, odstajalom mlakom vodom, a tijekom cvatnje dobro ju je svako dva tjedna prihranjivati tekućim gnojivom za cvjetajuće biljke. Ako su listovi žuti, otpadaju i suše se, biljci vrlo vjerojatno ne odgovara temperatura u prostoriji, zrak ili mjesto.

Vrlo je važno redovito obavljati prehranu namjenskim gnojivom za božićne zvijezde, čime se osigurava dugotrajna svježina i biljka održava sve do naredne godine. Božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo, međutim nije greška ako se biljka zalijeva u supstrat.

Preporučuje se svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji biljka nije upila. Između dva zalijevanja pustite da se supstrat lagano prosuši. U grijanim prostorijama svakodnevno je prskajte vodom po listovima. Obavezno višak vode iz podmetača odstranite jer božićna zvijezda voli vodu, ali ne voli veliki višak vode.

Oplemenjivači su se malo «poigrali» pa danas imamo bijele, krem i ružičaste primjerke. Najtraženije su jarko crvene. Botanička znanost nam otkriva da božićna zvijezda zapravo ima sićušne, prilično neugledne žute cvjetiće, a ono što nazivamo cvijetom, obojeni su pricvjetni listovi (brakteje).

Prema simbolici, božićna zvijezda donosi dobro raspoloženje, veselje, čistoću, ljubav i dobre želje.

Preporuka je da božićnu zvijezdu držite u blizini božićne jelke i tako obogatite dekoraciju, ali i pojačate dobru energiju i radost u svom domu, prenosi Brotnjo.info