Čelnici ključnih ministarstava zaduženih za sigurnost u BiH razmijenili su oštre riječi i prijetnje pojačavajući tako napetosti izazvane svađama srpskih i bošnjačkih političara zbog spora oko statusa državne imovine, ali i najava da bi se Republika Srpska zbog toga mogla odlučiti na odcjepljenje od BiH.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara oštro je reagirao na zapaljive poruke koje su jučer uputili predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i RS-a Milorad Dodik. Njih su dvojica komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jasenovac, koja je održana u Donjoj Gradini, iskoristili kako bi poslali poruke da je "Srbima dozlogrdilo", odnosno da će se RS i Srbija ujediniti u jednu državu jer je to njihovo pravo.

"Oružane snage BiH spremne su odgovoriti na svako narušavanje ustavno-pravnog poretka države"

Federalni ministar unutarnjih poslova je nakon toga objavio izjavu u kojoj je upozorio kako su sigurnosne snage u BiH, uz potporu međunarodne zajednice, spremne odgovoriti na svako narušavanje ustavno-pravnog poretka države, a Dodiku je poručio kako mora biti svjestan kako se nitko neće libiti iskoristiti sve sigurnosne kapacitete ako on krene putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat.

"Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije županijskih ministarstava unutarnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaja nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", izjavio je Čampara koji je član Naroda i pravde (NiP), stranke-članice vladajuće koalicije.

Zaključio je porukom srbijanskom predsjedniku Vučiću kako mora znati da Bošnjaci više neće biti nespremni kako je to bio slučaj 1992.

Ministar sigurnosti: Čamparu se ništa ne pita i tako će i ostati

Čampari je na to danas odgovorio aktualni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ujedno čelnik Demokratskog narodnog saveza (DNS), Dodikovog partnera te također člana vladajuće koalicije na državnoj razini.

Nešić je izjavio kako će pokušaj mobiliziranja državnih policijskih agencija biti spriječen jer to neće dopustiti Srbi koji su u njima zaposleni, a njih je tamo trećina.

"Čamparu se ništa ne pita i tako će i ostati", izjavio je Nešić.

Sigurnosni aparat u BiH

Sigurnosni aparat u BiH je visoko decentraliziran, a u zemlji sada djeluje čak 16 različitih policijskih agencija. Centraliziran je i monoetnički MUP Republike Srpske kojeg u cijelosti nadzire Dodik i po čijem je nalogu dio entitetske policije ranije pretvoren u teško naoružane paravojne postrojbe.

Sva ostala ministarstva koja su u Federaciji BiH, njenih deset županija, distriktu Brčko te SIPA, Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela i Granična policija, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ustrojeni su na etničkim kvotama ovisno o sastavu stanovništva u određenim dijelovima zemlje, odnosno na paritetu.

Na etničkom paritetu su ustrojene i oružane snage BiH, čiju okosnicu čine tri pješačke pukovnije koje slijede tradiciju nekadašnjeg HVO-a, odnosno Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Ministar obrane BiH Zukan Helez ipak je uvjeren kako postoje dostatni kapaciteti za intervenciju u slučaju sigurnosne ugroze.

On je prošlog tjedna najavio kako će u slučaju da Dodik poduze konkretne korake protivne Daytonskom sporazumu vrlo brzo biti ponovo uspostavljen ustavno-pravni poredak.

Vučić kukao da ne može u Jasenovac, Dodik manipulirao brojem žrtava

Podsjetimo, Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u nedjelju je najavio ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić ponovo kritizirao Hrvatsku jer mu prošle godine nije dopušten privatan posjet Jasenovcu.

"Morate biti na strani ubojica da biste ušli na to svetište (Jasenovac)", kazao je Vučić i najavio da će vlasti RS-a i Srbije stoga izgraditi svoj memorijalni centar u Donjoj Gradini kako bi tamo mogli nesmetano dolaziti, a još jedan napravit će u Beogradu.

Vučiću je lani zabranjen ulazak u Hrvatsku jer je namjeravao u Jasenovac u privatan posjet, bez ikakve najave hrvatskim vlastima i očito u svrhu samopromocije.

Prognozirao je kako je pred Srbijom "teško vrijeme" u kojemu valja pokazati odlučnost i jedinstvo svih Srba.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovo je manipulirao podacima o broju žrtava Jasenovca i više ih nego ušesterostručio, ustvrdivši kako je u Jasenovcu stradalo 500 tisuća Srba koje su ubili "ustaški pokret i hrvatski narod tog vremena".

Službeni i poimenično utvrđeni broj žrtava Jasenovca iznosi 83.145.

Svi Srbi u jednoj državi

Tvrdi kako je to bio dio dugoročnog plana započetog još u Prvom svjetskom ratu, a nastavljenog "progonom Srba" iz Hrvatske i Slovenije 90-ih godina te zračnim udarima NATO-a na vojsku bosanskih Srba i Srbije.

Srbe je proglasio najvećim žrtvama ratova pri raspadu bivše Jugoslavije koji stoga imaju pravo biti u jednoj državi.

"Mi pripadamo jednom narodu, a jednog dana ćemo biti jedna država i nitko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo", poručio je Dodik najavivši kako će se za to boriti do kraja života.

Izričito je spomenuo kako se RS mora ujediniti sa Srbijom, ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba.

Ponovo je kazao kako u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima, a vičući s govornice optužio je Veliku Britaniju kako bosanskim Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Kritizirao je i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku kada je tamo uručio odličja 103. brigadi HVO-a zbog zasluga za borbu za obranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij RS-a ako će to ponovo činiti.

Hina