Upravni odbor ovog udruženja donio je plan mjera za pravnu zaštitu umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH, navedeno je.

Tko je pobijedio umirovljenike?

- Izjava ministra Heleza da je „pobijedio umirovljenike vojne osiguranike“, govori o njegovoj ličnosti i cilju da ovu populaciju dovede u stanje socijalne bijede. Pozivamo ga da odgovori kako je propala revizija boračkih prava, tko će nadoknaditi štetu koju je proizveo provođenjem neustavne revizije, tko će nadoknaditi štetu prouzrokovanu provođenjem neustavnog zakona o cenzusu - citat je iz priopćenja Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika.

- Izjava ministra Heleza da „od 10.000 vojnih umirovljenika, njih 4.000 ima manje od pola godine radnog staža, a mirovine veće od 1.000 KM“ je u najmanju ruku proizvoljna i ne odgovara istini, navedeno je u priopćenju.

Čista otimačina

Realizacijom usvojenog zakona, mirovine će biti smanjene umirovljenicima vojnim osiguranicima za oko 55 posto, a ne do 30 posto, kako kaže Helez, s tim da će se ove mirovine sukcesivno smanjivati s intencijom da sve budu minimalne, tj. 310 KM, smatra Udruženje umirovljenika vojnih osiguranika.

Ministar Helez je, tvrdi ta udruga, ovim zakonom osigurao mirovine svim demobiliziranim borcima koji su otišli u inozemstvo od 1996. godine do danas (više od 10.000), koje on poziva radi mirovina od novca koji je oduzet umirovljenicima vojnim osiguranicima, koji su ostali u BiH s obiteljima.

- Postavljamo javno pitanje vlastima u FBiH: zašto nisu spremni da smanje njihova primanja za 30 posto, kao što oni govore za naše mirovine, čime bi riješili problem nedostatka novca i omogućili zbrinjavanje nezaposlenih demobiliziranih boraca. Samo su jednoj kategoriji u FBiH, a to su umirovljenici vojni osiguranici, smanjili mirovine za oko 55 posto i doveli ih na prosjači štap. Ovo je čista otimačina imovine jer mirovina predstavlja imovinu po Ustavu BiH i po Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda, navodi se u priopćenju.

Helez sa Zelenim beretkama

Inače, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez sastao se danas u Sarajevu s članovima udruženja „Zelene beretke“.

Kako je navedeno je u priopćenju Helezova ministarstva , razgovarano je o izradi popisa organizatora otpora i kriterija na osnovu kojih će biti izrađen taj akt.

Ministar Helez je rekao da je krajnje vrijeme za reguliranje prava osoba koje su pripremale obranu Bosne i Hercegovine u vrijeme kad su mnogi govorili da neće biti rata ni opasnosti za bh. građane. Također je istaknuo kako je razočaran i nezdravim međusobnim odnosima boračkih udruženja koja bi se trebala podržavati i imati isti cilj.