Promjene u nijansama boje jezika mogu uzrokovati kava i vino, ali treba imati u vidu da su često one, zapravo, znak nedostatka vitamina, infekcije ili žgaravice.

Žuti jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kava, ali može biti posljedica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu, piše Wall.hr.

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visoke razine kolesterola u krvi. Najčešće je posljedica loše prehrane i nedovoljno vježbanja, a kao posljedica loše cirkulacije javljaju se depresija i nedostatak energije.

Svijetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svijetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj vitamin je neophodan za crvena krvna zrnca koja organizam hrane kisikom pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme.

Upravo zbog toga preporučuje se unošenje više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tuna, losos i mliječni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos, prenose Nezavisne Novine.

Bijela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bijela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju candidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija candidom najčešće je posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.