Na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, održane 4. i 5. studenog u Sarajevu, biskupi su upoznati o dosadašnjem procesu promjena Statuta Caritasa Biskupske konferencije urađenih radi usklađivanja sa Statutom međunarodnog i europskog Caritasa te što učinkovitijeg funkcioniranja Caritasa u BiH.

Biskupskim zasjedanjem, na kojem je po riječima kardinala Vinka Puljića, pastoralna briga bila u prvom redu, predsjedavao je banjolučki biskup Franjo Komarica. On je podnio izvješće o tijeku treće izvanredne Biskupske sinode, održane u Rimu od 5. do 19. listopada o temi "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije".

Komarica je novinarima rekao da je tom prilikom u Rimu najviše razgovarano o općoj pojavnosti - poljuljanim temeljima obitelji kao osnovne društvene ćelije i sve krhkijim osloncima braka.

Biskupi na sarajevskom zasjedanju, pak, osvrnuli su se i na opće izbore održane u BiH te su pozvali na što brže formiranje vlasti na svim nivoima u skladu s izraženom voljom birača. Oni se nadaju da će nove vlasti raditi više nego dosad za opće dobro svih građana a ne za uskostranačke interese, što po mišljenju biskupa Komarice, preovladava u dosadašnjem ponašanju bh. političara. Očekuju da će buduća vlast svoriti uvjete, posebno mladima, da ostanu živjeti u vlastitoj zemlji a svim građanima život dostojan čovjeka. Pozivaju sve vlasti, posebno one iz hrvatskog naroda, da se aktivnije zauzmu protiv iskorjenjenja katolika i Katoličke crkve u RS i dijelovima FBiH te da se angažiraju zbog sve češćeg odlaska iz BiH.

Dnevnik.ba