Bosanskohercegovački biskupi upoznali su u ponedjeljak papu Franju s time da se značajan broj katolika Hrvata nakon rata nije vratio svojim domovima te upozorili na prijetnje novih sukoba u zemlji koju što prije žele u Europskoj uniji.

Sveti otac je u Vatikanu primio četvoricu biskupa predvođenih nadbiskupom Vrhbosanskim Tomom Vukšićem koji su ga izvijestili s ratnim i poratnim stradanjima te o odlasku mladih ljudi iz zemlje, izvijestila je Katolička tiskovna agencija BiH (KTA).

"Sa žaljenjem su istaknuli da se brojne župe nisu oporavile nakon ratnog progona", navodi agencija.

Nadbiskup Vukšić je istaknuo da je ključno staviti "naglasak na brigu o katolicima koji ostaju, zaustavljanju njihova iseljavanja i povećanje nataliteta". Upozorio je na političke napetosti te pozvao da se stane "na kraj prijetnji novih sukoba i ostvari ustavno-pravna jednakost za sve".

Napetosti u BiH porasle su nakon najave donošenja rezolucije o Srebrenici u UN-u sredinom ovoga mjeseca. Čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik ponovno je najavio otcjepljenje tog entiteta od BiH na što je više bošnjačkih političara upozorilo da bi to dovelo do novog rata.

Biskupi su kao odgovor na brojna iskušenja u BiH podržali nastojanja da se ubrza proces pune integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

"Zahvaljujemo Svetoj Stolici za sve što će doprinijeti da se to što prije dogodi", istaknuo je nadbiskup Vukšić.

Agencija navodi da je na sastanku bilo riječi i "o prošlosti te aktualnom stanju u župi Međugorje te potrebi da se pastoralno skrbi za vjernike koji tamo dolaze".

Sveta Stolica još nije donijela konačni stav u vezi ukazanja Blažene Djevice Marije u tome svjetski poznatom hodočasničkom središtu.