Syed Rizwan Farook, 28-godišnji ubojica koji je u srijedu navečer napravio masakr u kalifornijskom gradu San Bernardino ubivši 14 ljudi, bio je sunit i to, prema raspoloživim informacijama, pakistanskog porijekla.

Naime, Farook je otvorio svoj profil na dvjema društvenim mrežama na kojima je tražio partnericu. U opisu je naveo da voli čitati vjerske knjige te gađati u metu iz oružja s mlađom sestrom i prijateljima.

Iako je istraga u početku navodila na zaključak da je riječ o zločinu nezadovoljnog zaposlenika, sve su glasnija nagađanja da se ipak radi o terorističkom činu, javlja dailycaller.com, prenosi Danas.hr.

Farook i njegova supruga 27-godišnja Tashfeen Malik glavni su osumnjičeni za masakr koji je počeo u 11 ujutro po lokalnom vremenu u konferencijskoj dvorani Inland Regionalnog Centra gdje se održavala zakuska, točnije božićna zabava. Ranije je i sam bio na zabavi ali je otišao, navodno jako ljut. Vratio se u vojničkoj unifomi s crnom maskom na glavi te naoružan automatskom puškom. Pokosio je prisutne ubivši pritom 14 ljudi a ranivši 17.

Prema dostupnim informacijama, Farook je radio za okrug pet godina. Sa ženom Malik ima šestomjesečnu kći. Vjenčali su se prije dvije godine a oboje su ubijeni tijekom policijske akcije. Farookovi kolege kažu da je ranije otputovao u Saudijsku Arabiju odakle se vratio sa ženom koju je upoznao preko interneta, javlja LA Times.

Farookov otac kaže da je on bio pobožni musliman a na web stranici za upoznavanje naveo je da je sunit.

Na drugoj stranici gdje je ostavio svoj profil prije nekoliko godina, je naveo da je rođen u Chicagu:

"Radim kao inspektor za zaštitu na radu. Uživam radeći sa starim i modernim automobilima, čitati vjerske knjige, jesti u restoranima, putovati ili vježbati pucanje u metu s mlađom sestrom ili prijateljima u dvorištu", naveo je tada 22-godišnji Farook.

Policija je u crnom automobilu korištenom za bijeg pronašla četiri komada oružja. Policija ga je registrirala četiri puta u 2005. godini no detalji nisu objavljeni. Godine 2008. i 2012. registrirala ga je prometna policija zbog prekršaja.