Suosnivač Microsofta Bill Gates procjenjuje da će pandemija koronavirusa za 'bogati svijet' biti završena do kraja 2021. godine, ali da će za ostale trajati duže

'Inovacije u dijagnostici, terapijama i cijepljenju su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom dijelu svijetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a ostatak svijeta do kraja 2022. godine', izjavio je Gates, u razgovoru za magazin Wired.com.

Gates financira medicinsko istraživanje i programe za cjepiva putem Zaklade Bill & Melinda Gates. Svjestan je da je pandemija sve zemlje svijeta vratila nekoliko godina unazad kada je riječ o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije, dječje paralize...

Kritizirao je američki sustav testiranja na koronavirus, kao i način na koji se američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija nose sa situacijom.

Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva koronavirusa u SAD-u rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski. Gates vjeruje da će cjepivo biti razvijeno, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći pomoći samo bogatijim zemljama.