Znanstvenici Sveučilišta Wageningen iz Nizozemske znaju da je jedan od glavnih preduvjeta za opstanak budućih kolonija na Marsu uzgoj voća, povrća i žitarica na crvenoj planeti. Ali, sadnja jestivog bilja u Marsovoj zemlji nije tako jednostavna kako nam se možda čini, jer ona sadrži teške metale koji su otrovni za ljude, te uključuju olovo i arsen, piše vidi.hr.

Nakon višegodišnjeg istraživanja, tijekom kojeg su u simuliranoj Marsovoj zemlji sadili razne vrste jestivog bilja, znanstvenici su izdali priopćenje da su dobili četiri kulture koje su zdravstveno ispravne (neotrovne) za korištenje u ljudskoj prehrani, a to su rotkvice, grašak, riža i rajčica.

Znanstvenici kažu kako su nakon eksperimentiranja s umjetnim i prirodnim gnojivima uzgojili povrće koje može rasti na Marsu bez apsorbiranja opasnih nivoa teških metala. Metali u Marsovoj zemlji, prenose Nezavisne.com.

Nakon ovog eksperimenta nizozemski znanstvenici žele izgojiti još šest drugih kultura, uključujući krumpir, pa su sada pokrenuli crowdfunding kampanju za prikupljanje novca kojim će financirati dalja istraživanja.