BiH će idućih dana pohoditi značajni gosti iz Europske unije, a prvi od njih je hrvatski premijer Zoran Milanović koji će danas i sutra imati niz susreta u Sarajevu i većem broju gradova u središnjoj Bosni.

Briga za bh. Hrvate

Dvodnevna radna posjeta hrvatskog premijera najsadržajnija je do sada jer će posjetiti čak sedam gradova, objavio je Večernji list. U Sarajevu bi Milanović trebao imati sastanak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te nazočiti otvaranju Studentskog doma Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva za čiju je izgradnju i opremanje Vlada RH do sada donirala ukupno 4,1 milijun kuna, a u tijeku je još jedan javni natječaj za projekt vrijedan 750 tisuća kuna. Milanović će tu prigodu iskoristiti kako bi se sastao s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, te nizom drugih dužnosnika. Da je skrb za bh. Hrvate u središtu Milanovićeva posjeta, pokazuje i to što će za boravka u središnjoj Bosni, odnosno u Varešu, Kreševu, Novoj Biloj, Vitezu, Žepču i Jajcu, obići područja na kojima je Hrvatska raznim programima financirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte. U Vareš će razgovarati s lokalnim dužnosnicima te obići župu i staru crkvu svetog Mihovila, a poslije ide u Kreševo na sastanak s čelnicima općine. U Novoj Biloj će posjetiti bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” za čiju je izgradnju i opremu Hrvatska do sada uložila više od 100 milijuna kuna, a ove godine predviđeno je ulaganje od još 900 tisuća kuna. Sastat će se i s političkim liderima Hrvata iz Srednjobosanske županije. Prvi dan posjeta BiH u ponedjeljak Milanović završava u Vitezu. Imat će susret s lokalnim dužnosnicima i gospodarstvenicima. U utorak će Milanović posjetiti Žepče, sastati se s čelnicima općine i obići jednu školu, a na kraju radnog posjeta BiH odlazi u Jajce gdje će također razgovarati s lokalnim čelnicima i posjetiti franjevački samostan svetog Luke.

Prvi posjet nakon izbora

Snažnu simboliku i značaj predstavlja Milanovićev posjet, i to ne samo zbog demonstrirane brige za bh. Hrvate, već i zato što je hrvatski premijer prvi strani državnik koji dolazi u BiH nakon izbora u listopadu. Već krajem ovog tjedna, 5. prosinca u Sarajevo dolazi šefica europske diplomacije Federica Mogherini i povjerenik za pregovore o proširenju Europske unije Johannes Hahn. Ovo dvoje europskih dužnosnika će imati susrete sa stranačkim liderima u BiH te diplomatskim predstavnicima. Tjedan dana kasnije, 12. prosinca, Vijeće za vanjske poslove EU-a raspravljat će o situaciji u BiH, odnosno o novom planu za napredak BiH prema EU čija je osnova britansko-njemačka inicijativa.

vecernji.ba