Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je u intervjuu za Fenu kazala da još oko polovice izbjeglih i raseljenih osoba, a to je otprilike milijun što interno raseljenih, što izbjeglih osoba koje su napustile BiH, treba još da riješi stambeno pitanje.

''Ono što se sada radi jesu veliki projekti kroz Regionalni stambeni program, zatvaranje kolektivnih centara i redovna obnova putem Fonda za povratak koja je već u toku. Naš prioritet jeste početak aktivnosti na zatvaranju kolektivnih centara, početak izgradnje i, praktično u ove četiri godine, završetak velikog Regionalnog stambenog programa'', navela je ministrica Borovac.

Kada je riječ o Regionalnom stambenom programu, podsjetila je da je BiH dobila mogućnost da putem ovog programa riješi pitanje stambenog zbrinjavanja 5.400 obitelji, odnosno 14 tisuća osoba.

Kazala je da je prilično sveden okvir korisnika, ističući da je to bio jedan veliki i zahtjevan posao koji još traje.

''Problem je što se na poziv za ovaj projekt javilo 25 tisuća osoba'', kazala je Borovac, dodajući da je bio iznenađujuće veliki interes za povratak.

Podcrtala je da provjera krajnjih korisnika ''ne ovisi samo od nas nego i od susjednih država, prije svega Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje su u okviru ovog programa''.

Borovac ističe da se problem javio i kod velikih administrativnih procedura koje zahtijeva Razvojna banka Vijeća Europe koja je dobila ulogu implementatora donatorskih sredstava.

''Prema tim donatorskim procedurama, morali su da se zaključe mnogi sporazumi, mnoge procedure i možemo da kažemo da je to privedeno kraju. U četiri potprojekta, koja su sastavni dio našeg državnog projekta za povratak, praktično smo donijeli odluke da se počne s izgradnjom 1.870 stambenih jedinica za potrebe povratnika i lokalne integracije u BiH. Ukupna vrijednost ovoga je oko 40 milijuna eura. To je odobreno kroz ove komplicirane financijske procedure'', navela je ministrica Borovac.

Što se tiče kolektivnih centara, ona ističe da, nažalost, ''i 20 godina poslije rata imamo 121 kolektivni centar''.

''Sam naziv kolektivni centar govori da se ne radi o dobrim uvjetima stanovanja, jer objekti u kojima su smještene izbjeglice i raseljene osobe praktično su u jako lošem stanju. To je teška problematika s kojom se BiH suočava. Način na koji će se riješiti ovaj problem jeste, prije svega, kreditno zaduženje od Razvojne banke Vijeća Europe oko 120 milijuna KM. Ukupan projekt koji zaokružuje novu izgradnju i stambeni oporavak je 208 milijuna KM, koliko je potrebno da bi se zatvorili ovi kolektivni centri'', navela je ministrica Borovac.

Po njenim riječima, kreditom je osigurano 120 milijuna KM, a ostatak će nadomjestiti domaće vlasti entiteta, kantona i lokalnih zajednica gdje se bude vršila integracija ovih izbjeglica i raseljenih osoba u lokalne zajednice.

''Ovo je sada u prvoj fazi. Naši timovi su već obavili snimanje na terenu 15 općina gdje će početi s izgradnjom 21 objekta'', kazala je Borovac te dodala da je najavljeno da će Doboj biti jedan od prvih centara koji će biti raspušten.

Ističe da se u kolektivnim centrima još nalazi oko 7.247 osoba. To su uglavnom obitelji koje su ugrožene, ne samo stambeno nego i socijalno, ekonomski i žive u dosta teškim uslovima. Za njihov smještaj potrebno je izgraditi 2.600 stambenih jedinica.