Dobar uzgoj povrća ne zavisi samo od sunca i vode – tlo u kojem se biljke uzgajaju igra ključnu ulogu u tome koliko će one biti zdrave i plodonosne. Kako napraviti kvalitetan konpost za povrće otkrivamo vam u ovom tekstu.

Imamo na raspolaganju mnoge opcije kada je u pitanju stvaranje hranljivog tla, od kupovine komercijalnih komposta do upotrebe prirodnih materijala. No, stvaranje vlastitog komposta kod kuće može biti ekonomično i jednostavno, a istovremeno nam omogućuje da smanjimo količinu otpada koji proizvodimo. Istražit ćemo nekoliko jednostavnih načina kako napraviti jaftin i učinkovit kompost za povrće koje će osigurati zdrav rast vaših biljaka i pomoći u održavanju održive bašte.

Kako napraviti kvalitetan kompost za povrće kod kuće

Kompostiranje

Kompostiranje je proces razgradnje organskog materijala kao što su ostaci hrane, biljni otpad i lišće kako bi se stvorilo hranjivo tlo. Možete jednostavno napraviti kompost tako da skupljate sve organske ostatke hrane i biljnog otpada iz vašeg doma i vrta i stavite ih u kompostnu hrpu na otvorenom. Redovno promiješajte kompostnu hrpu kako biste ubrzali proces razgradnje. Nakon nekoliko mjeseci, vaš će se kompost pretvoriti u bogatu i hranljivu smjesu koju možete koristiti za hranjenje vašeg povrća.

Kava i čaj

Kava i čaj su izvrstan izvor azota i drugih hranljivih materija koji su korisni za vaše biljke. Možete jednostavno skupljati ostatke kave i čaja iz vaše kuhinje i posuti ih po tlu oko vaših biljaka. Također možete napraviti čaj od kave i čaja i koristiti ga kao tekuće gnojivo.

Ljuske od jaja

Ljuske od jaja su bogate kalcijem i drugim hranljivim materijama koje su korisne za rast biljaka. Možete jednostavno sakupljati ljuske od jaja koje ste upotrijebili u kuhinji i zdrobiti ih u prah. Zatim možete posuti prah od jaja po tlu oko vaših biljaka.

Banane

Banane su bogate kalijem, koji je važan za rast i cvjetanje biljaka. Možete koristiti ostatke banane kao đubrivo tako što ćete ih jednostavno pokopati u tlu oko vaših biljaka.

Važno je imati na umu da svako gnojivo ima svoj omjer hranljivih materija, pa bi bilo najbolje kombinirati različite izvore đubriva kako bi se osigurao uravnotežen omjer hranjivih tvari za vaše biljke. Također, uvijek slijedite uputstva za upotrebu gnojiva i nemojte pretjerati s količinom, jer previše hranljivih materija može naštetiti biljkama.

Agrosavjet.com