Donosimo vam spisak višegodišnjih biljaka koje ćete posaditi jednom u baštu, a imat ćete ih sve dok vam ne dosade.

Ove višegodišnje biljke je dovoljno posaditi u vrtu samo jednom i one će svake sljedeće godine same da niknu, osjemene se, a nije potrebno ni zalijevati ih ni prskati ili đubriti.

Evo o kojim biljkama je riječ:

1. Lavanda

Ako imate suhu i osunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporuka je da posadite sadnicu s korijenom, ali možete pokušati i sa sjemenom lavande. Izuzetno se lako održava, cvjeta cijelo ljeto, a osim divnog cvijeta, list se može koristiti kao sredstvo za rastjerivanje insekata i osvježavanje ormara.

2. Peršun

Postoji nekoliko vrsta peršuna među kojima je onaj s jakim korijenom i onaj koji daje mnogo lišća. Koji god da posadite, nećete pogriješiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusnu zemlju, ali morate ga redovno zalijevati.

Jedan od najboljih antioksidanata preporučuje se u svakodnevnoj ishrani. Jedite ga svježeg, u juhama, čorbama, salatama… Jednom posađen peršun, rast će godinama u vašem dvorištu.

3. Origano

I on voli sunce i dobro dreniranu zemlju. Ali osim toga, nikakva druga njega mu nije potrebna. Cvijetat će i rasti i privlačiti pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše kao origano iz kesice, na koji smo navikli, izuzetno je aromatičan, ukusan i zdrav. Od njega možete da kuhate čaj, stavljate ga u jela, berete kao ukrasnu biljku i stavljate u vazu, jer ima divne cvjetiće.

Origano je jedan od najboljih antioksidanata i koristi se kao prirodni antibiotik.

4. Vlašac

Bilo da ga sadite kao biljku s korijenom ili kao sjeme, vlašac će brzo da se “primi” i da se udomaći kod vas u bašti. Bere se 60 dana nakon sjetve, oštrim makazama. Koristi se kao salata, dodatak jelima itd. Izuzetno je zdrav, a ukus podsjeća na mladi, bijeli luk.

Kada odlučite da pustite vlašac da samostalno raste, nagradit će vas sitnim ljubičastim, okruglim, glavama – cvjetovima. Mnogi smatraju da je ovo najljepši cvijet u bašti.

5. Ružmarin

Nema zahvalnije biljke od ružmarina. Ostavite mu dovoljno prostora u dvorištu i on će rasti i bujati “kao iz vode”. Vodite računa da ga redovno orezujete i formirate žbunić. Kažu da potiče kreativnost, pa se preporučuje u kancelarijskom prostoru.

Miris podsjeća na tamjan, pa ga vjernici rado beru i njime ukrašavaju kuće. Jednom kada ga dodate krumpiru, nikad nećete moći da prestanete da ga koristite. Dodajte dvije-tri grančice ružmarina u maslinovo ulje i koristite ga za salatu. Ukus je nevjerojatan. Pčele obožavaju cvijet ružmarina, a on će biti ponos vaše bašte.

6. Žalfija

Žalfija ili kadulja je biljka kojoj je potrebna pažnja. Ne voli mnogo suho zemljište, ali ne podnosi previše vode. Pazite kako je siječete, da se ne bi osušila. Ali ova biljka je zaslužila svu pažnju svijeta, s obzirom na ljekovito svojstvo.

Ako imate ginekološke ili probleme sa zubima, savjetuje se ispiranje čajem od žalfije. Ovo je biljka koju morate imati u bašti, pogotovo kada vidite kako lijeipoe cvjetove ona daje.

7. Matičnjak

Ili limunova trava je aromatični cvijet koji se odlično slaže s limunadom. Čaj od matičnjaka je poznat po tome što smiruje živce, što ćete osjetiti čim pomirišete ovu divnu biljku.

Pčele obožavaju matičnjak, a u bašti se širi kao korov. Jednom posađen matičnjak raste godinama u vašem dvorištu, samo vodite računa da se ne raširi previše.

8. Kamilica

Ima li jednostavnijeg i ljepšeg cvijeta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podsjeća na djetinjstvo, upravo zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako uzgaja i svaki vrt mora da ima ovu divnu biljku.

9. Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica ne voli previše brižne vrtlare. Što manje pazite ovu biljku ona bolje raste. Odlična je u čaju, ali savršena kao dodatak jelima s mesom. Nezamjenljiva!

10. Nana

Slična matičnjaku, i nana će se raširiti u vašem dvorištu dok trepnete. Savjet iskusnih vrtlara je da je sadite u zasebnoj saksiji, žardinjeri ili kanti. Odlična je jer zahtijeva minimum njege, dok daje tako mnogo. Osim čaja, nana je idealna za pravljenja ledenog čaja ili soka tokom ljetnih mjeseci.

Agrosavjet.com