Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, nakon prve sjednice VM BiH u intervjuu za Dnevni avaz govorio je o jednoglasno usvojenim odlukama, o tek nedavno usvojenom proračunu za ovu godinu, ali i o očekivanjima kada će biti usvojen zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu.

– Već smo napravili konzultacije sa svim proračunskim korisnicima osim Predsjedništva BiH, koje nam nije uputilo službeni proračunski zahtjev. Mi smo to završili i čekali da se usvoji Globalni fiskalni okvir, to je u petak na Fiskalnom vijeću usvojeno. Proračun je projiciran na 996 milijuna, uz izdvajanje od neizravnih poreza 780 milijuna, to je 30 milijuna više i to me čini zadovoljnim. Kao profesionalac i ministar volio bih da je taj proračun još veći, rekao je Bevanda.

Komentirajući kakvi zahtjevi stižu iz institucija kada je proračun u pitanju, naglasio je kako se svatko bori za svoj resor, za svoju upravnu organizaciju.

– Čini se da uvijek prenapuhuju svoje proračunske zahtjeve, a mi u Ministarstvu financija zajedno odlučujemo što je realno, pa to upućujemo Vijeću ministara. A onda to ide dalje na Predsjedništvo i Zastupnički dom.

Proračun za 2019. bio je uvećan za 16 milijuna zbog povećanja toplog obroka i drugih nadležnosti za policijske službenike na državnoj razini, ali to nisu mogli dobiti jer proračun nije bio usvojen. Bevanda kaže kako je sada Zakon o proračunu i Zakon o policiji stupio na snagu i omogućit će se implementacija tog zakona.

Bevanda ističe kako su možda bili nepravedni kada je bio predsjedatelj Vijeća ministara i kada su povukli neke poteze koji se i sada osjećaju.

– Napravili smo jedini smanjenje plaća i sada je došlo do toga da državni službenici, ne mislim samo na administraciju, nego na policajce, zaposlenike Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije, vojnici, imaju najniže plaće u državi. Svaka druga razina ima više plaće. Mi imamo pritisak sindikata koji je, donekle, i opravdan. Nije logično da uniformirani policajac ima manja primanja nego što ima najniža razina vlasti. I to treba popravljati. Nama je problem ograničenog proračunskog okvira, ali radimo sve što možemo i nastavit ćemo s tim, pojasnio je Bevanda.

Komentirajući kako izmjene Zakona o PDV-u mnogi vežu s povećanjem te vrste poreza te hoće li građani BiH ikada dočekati da imaju diferenciranu stopu poreza, Bevanda je rekao kako on nije protiv diferencirane stope, ali ne misli da će se povećanjem stope PDV-a povećati prihodi.

– Zakon o PDV-u neće biti, da tako kažem, odokativno donesen, i nisam pristaša licitacije i trgovanja stopom PDV-a. Zakon se usklađuje s europskom direktivom. Preopasno je to pitanje i ono što je drugi dio priče nigdje u Europi nema ovakvog odnosa izravnih i neizravnih poreza. Sustav neizravnog oporezivanja mora doživjeti veliko restrukturiranje i onda će ova regulativa koja se zove PDV biti pravednija i bolja, pojasnio je ministar Bevanda.

Na upit gdje je rješenje dugogodišnjeg problema u vezi s raspodjelom sredstava između entiteta, Bevanda je rekao kako se Upravni odbor UNO, koji je jedini nadležan za utvrđivanje koeficijenata i svega ostalog, treba osloboditi političkih pritisaka i manipulacija jer ta situacija traje dvije i pol godine i tu nema nikakve logike