Bio je 20. svibnja, kada se igralo posljednje kolo Bundesligaške sezone 1999/2000. Sezone u kojoj je Bayer Leverkusen igrao sjajno.
Kirsten, Neuville, Ballack, Živković, Zé Roberto, Emerson. Strašna ekipa pod vodstvom "ludog" Christopha Dauma. Prije posljednjeg kola šampanjac prvaka se hladio. Trebao im je bod u gostima protiv Unterhachinga. Bayern je bio na koljenima. Ali Bayern je Bayern.

Ballack je zabio autogol, Markus Oberleitner je dodao još jedan i Bayer je ostao bez titule. Plakali su navijači, Daum, Kirsten. Nikad bliže nisu bili tituli. Dvije sezone kasnije, Borussija Dortmund je pobjegla za bod. Posljednji put su bili drugi 2011. godine.

Je li vrijeme da Bayer naplati sve svoje propuste proteklih godina ove sezone? Mnogi su uvjereni da jeste, posebno nakon partije u subotu. Tri gola, prečka, stativa, bez Bonifacea i Kossounoua.

Iskusni Bayernov ofenzivac Thomas Müller bio je ljut i uznemiren takvim ishodom, no ostao je gospodin i čestitao suparniku:

"Prije svega, moram čestitati Leverkusenu. Apsolutno su zaslužili ovu pobjedu. Mi igrači imamo puno bolji pristup na treningu, tamo smo hrabri, tamo slobodno igramo nogomet. A sada možemo citirati našeg Olivera Kahna: ‘Muda, trebamo muda‘. Nedostaje nam slobode, kao da smo omamljeni. Ako nas usporedim s Leverkusenom, kod njih nije sve isplanirano dok se Grimaldo pojavi na desnoj strani, iako je lijevi bek. Oni jednostavno igraju nogomet, oni traže rješenja. To je ono što mi nedostaje kod nas. Kad imamo loptu, trebamo donositi odluke. Možemo osjećati pritisak, ali to nam mora dati energiju", poručio je nakon utakmice poprilično ljuti Müller.

Za razliku od njega, Xabi Alonso je bio oduševljen.

"Odradili smo sjajan posao. Disciplina i kompaktnost tima je bila odlična. Cijeli nastup je bio sjajan. Svi igrači su odigrali na visokom nivou. Imali smo dovoljno šansi, a oni skoro da nisu imali niti jednu. Moram reći da imam sjajnu ekipu, svi zajedno imamo veliku energiju. Igrači vjeruju i to je ono što želimo."

Naravno Thomas Tuchel, trener Bayerna je imao svoje viđenje utakmice:

"Prvi gol koji smo primili je nešto što obrana u kojoj je pet igrača ne smije primiti. To se ne smije dogoditi sa zadnjom linijom u kojoj je pet ljudi. Na kraju smo izgubili 3:0, ali nemam osjećaj da je to realan rezultat. Nakon poluvremena smo primili gol nakon duplog pasa, bilo je to prejeftino", rekao je Tuchel pa spomenuo Stanišića:

"U Engleskoj postoji jedno lijepo pravilo da igrač kojeg posudiš nekome ne može igrati protiv tebe. Meni to ima smisla. To pravilo, nažalost, ne postoji u Njemačkoj."


Bljesak.info