Dogovor SDA i HDZ BiH- lideri ovih dviju stranaka nazvali su, s pravom, bazom svih koalicija. Riječ je koaliciji ideološki srodnih narodnjačkih stranaka, predvodnica dvaju konstitutivnih naroda u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH -relativne pobjednice među Bošnjacima i stranke koja je na izborima stekla legitimaciju predstavljati Hrvate , osvojivši nadpolovičnu podršku hrvatskih birača izašlih na izbore. Ovo su činjenice i to što govorim jezikom činjenica niti hvalim HDZ niti kudim SDA, kao što misli Bakirova glasnogovornica.

HDZ BiH s hrvatske strane ne treba dodatni partner, SDA treba – i ta će ga stranka odabrati u postizbornom koaliranju sa SBB, DF ili nekim trećim, kako bi stekla nadpolovičnu podršku bošnjačkih birača ( ili bošnjačkih zastupnika u parlamentima), time i neosporni nacionalni legitimitet zastupati Bošnjake. Taj joj legitimitet ne treba da bi s njim mahala pred Hrvatima i Srbima, već pred bošnjačkim stranakama, koji joj sutra mogu spočitnuti kako “nema pravo u ime Bošnjaka…..” dogovarati, potpisivati, odlučivati,…

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Taj legitimitet Dodikov SNSD stekao je predizbornim koaliranjem sa DNS-om i SP-om, osvojivši na izborima 42, od 83 zastupnička mandata u Narodnoj Skupštini RS. Dakle, nadpolovičnu većinu. Tijesnu, ali iapak, nadpolovičnu. Govorim samo o činjenicama, ne protežirajući time Dodika i nekudeći SDA, kao što, krivo, misli Bakirova glasnogovornica

Kada Bakir Izetbegović kaže kako će treći partner “bazične koalicije” SDA i HDZ BiH, sa srpske strane ili iz entiteta RS biti onaj tko formira vlast u Republici Srpskoj onda on pokazuje kako se drži upravo načela nacionalnog legitimiteta, za razliku od onih koji su pisali priopćenje Kolegija SDA, u kojem su SDA predstavili kao pobjednicu izbora u BiH i predvodnika procesa. I to Bakirova glasnogovornica još ne shvaća. Jer za razliku od Izetbegovića koji razumije i prihvaća da je BiH država tri suverena naroda, dakle konsocijacija, a ne građanska jednonacionalna država u kojoj je pobjednik onaj tko osvoji najviše glasova-uvažena to  ne razumije ili ne prihvaća.

Dokaz da sam u pravu je i jučerašnji dogovor SDA i HDZ , koji nije predstavljen kao pridruživanje HDZ izbornom pobjedniku i “predvodniku procesa” već kao “bazična koalicija”- što sugerira dogovor ravnopravnih partnera- onih koji predstavljaju dva konstitutivna naroda u F BiH, s relativnim i punim legitimitetom.

No, ostavimo nadmudrivanje po strani.

Sada je, dakle, na SDA da izabere partnera. Postavi li Izetbegović sebi za cilj da njegova stranka osvoji još jedan mandat, onda će potisnuti u stranu sve ono ružno što je lider SBB-a Fahrudin Radončić u predizbornoj kampanji- i ranije- govorio o njemu, on i njegova SDA prestat će ružno govoriti o Radončiću i postupiti mudro: pozvati ga da se za nakolonost birača bore nadmetanjem u tome čiji će ministri u federalnoj, državnoj i kantonalnim vladama biti uspješniji, umjesto da birače “osvajaju” nabacujući se blatom jedan na drugog.

A to, tko je odgovoran za ubojstva, tko je kriminalac i korumpiran i slična pitanja, nek’ ostave pravosudnim organima. Nije na njima da sude.

Zašto bi za Bakira i SDA bilo mudrije izabrati SBB, nego DF? Sa SBB, postoje velike šanse da se implementira presuda u predmetu Sejdić- Finci, na način da se otkloni diskriminacija nacionalnih manjina u kandidiranju za Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda i diskriminacija Hrvata koji nemaju institucionalna jamstva da mogu, bez dominantnog utjecaja drugih, izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH- pa makar on bio- što reče prof. Lasić, a citira ga Izetbegović- i Eskim. Koalicija SDA,SBB- HDZ, sudeći po izjavama čelnika ovih stranaka ima velike šanse usuglasiti i tzv. mehanizam koordinacije razlićitih razina vlasti u BiH s EU.

Kad to postignu- podnošenje kridibilne prijave za stjecanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU postat će tehnička stvar. Status kandidata za članstvo u EU omogućit će BiH pristup europskim financijskim fondovima. Bit će to i snažan signal stranim investitorima – da se u gospodarski, socijalno i politički posrnulu BiH vratila politička stabilnost, da je zemlja na nepovratnom putu prema europskim integracijama- i da je značajno smanjen rizik ulaganja u BiH

Sa SBB kao trećim partnerom, SDA i HDZ BiH mogu ostvariti ove kratkoročne, četverogodišnje ciljeve, ako se oni mogu ostvariti bez promijene Ustava- sasvim dovoljno za još jedan mandat. a svakoj stranci to je cilj. S DF-om, čijih čelnika Suljagića i Komšića, “nema u toj priči” , SDA nikada neće doseći taj cilj i BiH će ostati zaglavljena tamo gdje je zaglavio Komšićev i Suljagićev političkički otac- Zlatko Lagumdžija. Uvjeren sam da je Bakir, kao odgovoran i zreo političar, ovoga itekako svjestan. Čak i ako uključi DF u koaliciju bit će svijestan da je napravio rizičan potez, koji ga na sljedećim izborima može koštati podrške birača.

Dakle, Bakir je na potezu, da mudro odabere pridruženog člana “bazične koalicije”, zbog svojih uskostranačkih interesa i egzistencijalnih interesa svih nas , uključujući i njegovu glasnogovornicu, ako me razumjela./HMS/