JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar je poduzeće sa najmanjim padom prometa vozila i prihoda od naplate cestarine u regiji koje je isključivo uzrokovano pojavom virusa COVID-19, priopćeno je u četvrtak iz poduzeća. Globalna pandemija virusa COVID-19 uzrokovala je smanjenje kretanja ljudi u cijelom svijetu, što je rezultiralo smanjenjem prometa vozila u prvoj polovici 2020. godine. 

"U razdoblju od siječnja do lipnja 2020. godine u JP Autocestama FBiH ostvaren je pad prihoda od naplate cestarine u iznosu od -17,07% i smanjenje prometa vozila od -18,04%, što u usporedbi sa Hrvatskim autocestama koja je ostvarila pad prometa vozila od -32,36% u istom razdoblju predstavlja značajno manji pad", stoji u priopćenju. 

Najlošije razdoblje koji bilježe je mjesec travanj 2020. godine kada je zabilježen najveći pad prometa kako vozila tako i prihoda od naplate cestarine od -50,36%. U odnosu na Hrvatske autoceste koja je u travnju 2020. ostvarila pad prometa vozila od -75,42% evidentno je da su JP Autoceste FBiH poslovale sa manjim padom prometa. 

Analiza prvog vikenda u srpnju 2020. godine je pokazala da su JP Autoceste FBiH ostvarile pad prometa vozila od -16,84% i pad prihoda od naplate cestarine od -19,74% u odnosu na odgovarajući vikend 2019. godine, dok je u susjednoj Hrvatskoj zabilježen pad prometa vozila od 28% i pad prihoda od naplate cestarine od -35% za isto razdoblje. 

"JP Autoceste FBiH konstantno rade na povećaju sigurnosti i zaštite kako svojih djelatnika tako i korisnika autoceste, te aktivno rade na poboljšanju svoje usluge. Jedan od načina zaštite korisnika će biti postavljanja nosača za beskontaktno plaćanje na svim naplatnim kućicama kako bi smanjili kontakt korisnika i djelatnika na naplati cestarine", naveli su.