Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, najavio je implementiranje novog, beskontaktnog sustava naplate cestarina na autocestama u Hrvatskoj.

Sada, kada je Hrvatska postala punopravna članica Schengenskog prostora i ukinula formalne kontrole na granicama prema Mađarskoj i Sloveniji, u ljetnim mjesecima više ne bismo trebali viđati kolone automobila koji čekaju na prelazak granice.

No, kolone bi se zbog toga mogle preseliti tek koju stotinu metara dalje – na naplatne kućice na autocestama.

U Hrvatskoj već godinama funkcionira elektronički sustav naplate ENC, ali teško je bilo očekivati da će ga prihvatiti i turisti, koji u Hrvatsku dolaze na kraći boravak. Hrvatska se isto tako već godinama opire uvođenju vinjeta, poput velikog broja susjednih joj europskih država, ali se barem neki pozitivni pomaci naslućuju, prenosi Autonet.hr.

Trebala bi Hrvatska već početkom 2024. godine, na autocestama imati novi, digitalni i beskontaktni, sustav naplate cestarine. Ljetne bismo gužve na naplatnim kućicama, dakle, trebali izdržati tek jednu sezonu.

Najavu novog sustava ‘‘naplate bez zaustavljanja” već smo čuli prije nešto više od godine dana, kada je za njega najavljena investicija od 500 milijuna kuna (67,15 milijuna eura) u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tu je najavu je sada ponovio i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, u programu N1 televizije.

Kao prvo, istaknuo je da Vlada ima plan za nove režime naplate na Bregani i Rupi, gdje se očekuju i najveće posljedice ulaska u Schengen. Jedna od opcija je i ukidanje naplate, rekao je te potvrdio da se ide u realizaciju plana o beskontaktnoj naplati cestarine.

Cilj je da bude 1.1.2024. godine. Ranije ne može biti. (…) Neće biti rampi, imat ćete poseban račun na kojem ćete imati posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju, rekao je ministar Butković za N1.