Tim znanstvenika iz SAD-a otkrio je 20 novih prirodnih satelita u orbiti oko planeta Saturna, koji ih sad broji čak 82. Za usporedbu, Jupiter, dosadašnji rekorder Sunčevog sustava po broju kamenčića u svojoj orbiti, ima ih "tek" 79.

Novi Saturnovi mjeseci promjera su oko pet kilometara, a otkriveni su korištenjem Subaru teleskopa na Havajima. Od njih 20, 17 ih kruži oko Saturna "unazad", odnosno putanjom suprotnog smijera od većine drugih Saturnovih prirodnih satelita. Takva se orbita još naziva i retrogradna, dok se orbita u normalnom smijeru (onom u kojem se vrti i sam planet Saturn) naziva progradnom orbitom.

Dva od 20 novopronađenih mjeseca imaju dugačke orbite oko tog planeta za koje su im potrebne pune dvije godine. Ostali retrogradni te jedan progradni mjesec imaju orbite kojima su potrebne više od tri godine da da obiđu taj planet, javlja Zimo.co.

Proučavanje orbite tih mjeseca može otkriti njihovo porijeklo kao i informacije o uvjetima oko Saturna u vrijeme njegove formacije, pojasnio je šef znanstvenog tima koji je otkrio nove objekte oko Saturna, dr. Scott Sheppard sa znanstvenog instituta Carnegie iz Washingtona.

Kao što je već spomenuto, Jupiter je dosad bio rekorder Sunčevog sustava po broju mjeseca u svojoj orbiti, a titulu je držao od kasnih 90-tih godina prošlog stoljeća.

Znanstvenici vjeruju da su novootkriveni mjeseci oko Saturna zapravo ostaci veća objekta, koji su se raspali bilo međusobnim sudarima ili udarima prolazećih asteroida.

Jedan od tih novootkrivenih retrogradnih mjeseca ujedno je i najudaljenihih Saturnov mjesec.

Znanstvenici ne vjeruju da su ti sateliti formirani zajedno s planetom Saturnom, već da su nekad u prošlosti ušli u orbitu oko drugog najvećeg planeta Sunčevog sustava.

Sheppard je rekao da Saturn vjerojatno krije još neotkrivenih prirodnih satelita, no da je astronomima potreban i veći teleskop kako bi ih se otkrilo.

U međuvremenu, njegov tim je pokrenuo natječaj za davanje imena novootkrivenim Saturnovim mjesecima. Jedino je pravilo da imena moraju dobiti po divovima nordijske, galske ili inuitske mitologije. Zašto baš tri mitologije? Jer predstavljaju tri objekta iz kojih su, kako su zaključili znanstvenici, i nastali.