Izjava Vladimira Putina o nepobjedivom novom ruskom oružju koju je dao u četvrtak i koja je snažno odjeknula u javnosti "pokazuje da Moskva krši ugovore o kontroli projektila", reagirao je američki State Department.
 
"Ne mislimo da je takvo ponašanje dostojno velikog svjetskog igrača", rekla je glasnogovornica State Departmenta novinarima.

Heather Nauert je odgovorila na postavljeno pitanje o govoru ruskog predsjednika u kojemu je sat vremena predstavljao najnovije visokotehnološko rusko oružje pomoću crteža izrađenih na računalu, računalnih dijagrama i videosnimki.
 
"Predsjednik Putin je potvrdio ono što američka vlada odavno zna", dodala je.
 
"Rusija je prije više od deset godina razvila destabilizirajuće oružane sustave izravno kršeći obveze koje proizlaze iz ugovora koje je potpisala", istaknula je.

"To se oružje već dugo razvija"
 
Glasnogovornica State Departmenta je kao primjer navela ugovor INF o nuklearnom oružju srednjeg dometa koji su Ronald Reagan i Mihail Gorbačov potpisali 1987.
 
Vladimir Putin je u četvrtak ocijenio da novo rusko oružje odgovara vojnom djelovanju SAD-a koji želi postaviti svoje proturaketne štitove u istočnoj Europi i u Južnoj Koreji i koji je donio novu vojnu doktrinu čija je zadaća opskrbiti zemlju novim nuklearnim oružjem male snage.
 
Američka vojska je pak bila ravnodušna prema izjavi ruskog predsjednika.
 
"To se oružje već dugo razvija", rekla je novinarima glasnogovornica Pentagona Dana White. "Ta nas izjava nije iznenadila i Amerikanci mogu biti sigurni da smo potpuno pripravni".
 
"Uostalom, nova nuklearna strategija SAD-a objavljena početkom veljače uključuje to rusko oružje", dodala je.