Tijekom ljetnog perioda i visokih temperatura, lagana i osvježavajuća hrana je prvi izbor. Tada jedete više voća i sezonskog voća i povrća i osjećate se bolje, poletnije i zdravije.

Svi znamo da je voće važan dio prehrane. Izvrstan je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, koji su s nutricionističkog stajališta neophodni za normalnu funkciju organizma i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, bolesti srca i dijebetesa, prenosi zadovoljna.

Međutim, postoji rasprava o tome kada i kako bismo trebali konzumirati voće da bismo od njega imali najviše koristi.

Vodiči za zdravu prehranu obiluju savjetima da bismo voće trebali jesti isključivo na prazan želudac kako bismo unijeli što više hranjivih tvari i pokrenuli svoj probani sustav. Također, konzumiranje voća nakon obroka izaziva fermentaciju, a voćku poslije jela je izrazito teško probaviti.

Kad bismo trebali jesti voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to ipak nije istina. Kako objašnjava Healthline, probavni sustav je dizajniran tako da apsorbira što više hranjivih tvari iz hrane i uvijek je spreman za rad.

Doba dana ne može utjecati na hranjivost određene namirnice. Međutim, trebamo više pažnje obratiti na to kako jedemo. Ako hranu jedemo previše brzo, naše tijelo će imati problem s probavljanjem onoga što smo pojeli, bez obzira na to radi li se o marelici ili komadu pizze.

''Iako ne postoji određeni raspored kad bismo trebali jesti voće, trebali bismo jesti četiri porcije dnevno. Dobra vijest je ta da se u to računaju i voćni deserti koje obožavamo tijekom ljetnih mjeseci'', poručuju iz organizacije American Heart Association.

"Jedite dugu"

Za one koji žele smršavjeti, voće bi bilo najbolje konzumirati prije svakog obroka. Vlakna koje se nalaze u voću ponašaju se kao posebna vrsta ugljikohidrata od kojih ne apsorbiramo kalorije, ali nas drže sitima. Drugim riječima, voće će nas zasititi pa ćemo pojesti manje nezdrave hrane.

U mršavljenju će vam najbolje pomoći malina, kupina, marakuja i nar, kažu nutricionisti.

Vjerojatno ste barem jednom na društvenim mrežama vidjeli izraz "jedite dugu" (eat the rainbow). Ovaj Instagram-savjet hvale brojni stručnjaci jer su hranjivi spojevi koji voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.

''Ako imate osjećaj da vaše tijelo teško razgrađuje voće, najbolje bi ga bilo prokuhati kako biste 'omekšali' vlakna u njemu i kako bi vaša probava bolje funkcionirala'', kaže nutricionistica Carrie Gabriel.

''Sezonsko ljetno voće, poput lubenice, najbolja je opcija za hidratizaciju, a ujedno i opskrbu organizma vitaminima i mineralima. Zanimljivo je da u jednoj šalici lubenice ima jedna i pol šalica vode. Jedite lubenicu za vrijeme ljetnih mjeseci jer su prednosti dnevnog unosa tekućine beskrajne'', kaže Gabriel.