Šanse da se dijete rodi kao dječak ili djevojčica su pedeset/pedeset, ali neki budući roditelji se ipak pitaju je li moguće utjecati na spol djeteta. Neke buduće majke se pokušavaju osloniti na priče koje predviđaju spol pa jedu samo određenu hranu ili pokušavaju zečeti u određeno doba dana.

Na Kinesku metodu utvrđivanja spola oslanjali su se mnogi parovi u kineskoj povijesti. Ona kaže kako će vam duhovi vode, zemlje, zraka i vatre pomoći da vaše dijete bude spola kojeg priželjkujete.

Metoda doktora Landruma Shettlesa kaže da ako roditelji žele dječaka moraju pokušati začeti dijete što bliže ženinoj ovulaciji, a ako žele djevojčicu tri do četiri dana poslije ovulacije. Slična metoda je i O+12 koja tumači da morate začeti točno 12 sati poslije ovulacije ako želite djevojčicu, piše 24sata.hr.

Jonas metodu je osmislio doktor Eugen Jonas koji tvrdi da mjesečeve mijene imaju veliku ulogu u zdravlju i spolu djeteta. Sam dr. Jonas ima 11 zdrave djece za koju tvrdi da im je svima točno predvidio spol.

Još jedna metoda koja je zaludjela parove diljem svijeta kaže da bi žena trebala piti mlijeko i jesti ribu, salatu i hranu punu kalcija ako želi djevojčicu. Ako želi dječaka trebala bi jesti jaja, meso i proteine.