Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske. Odluka se primjenjuje do 30. lipnja 2021. godine.

Ta izmjena se odnosi na to da svi putnici koji su u tranzitu, uključujući i osoblje u prometnom sektoru, ukoliko ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u ovu državu, automatizmom idu u samoizolaciju.
 
Isto vrijedi i za države članice EU, kao i za članove njihove obitelji koji putuju u Republiku Hrvatsku iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP.

Za putnike koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica EU/EGP, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućava se ulazak pod jednakim uvjetima kao i prije koronavirusa ako ne pokazuju znakove ili simptome zaraze.

To znači da mogu ući u Hrvatsku bez pokazivanja negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju niti im se određuje mjera samoizolacije. “Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog”, navedeno je na službenoj internet-stranici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto vrijedi i za putnike iz tzv. trećih zemalja koje nisu članica EU, osim uz određene iznimke:

– zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i službenici u skrbi za starije osobe;

– pogranični radnici;

– osoblje u prometnom sektoru;

– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

– putnici u tranzitu, uz obvezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

– osobe koje putuju radi školovanja;

– osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje ima drugi ekonomski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Ova izmjena se, između ostalog, odnosi i na bh. građane koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod navedenim uvjetima.