U subotu, 29. travnja, na blagdan sv. Katarine Sijenske, zaštitnice Europe, bit će ustoličenje zagrebačkoga nadbiskupa Dražena Kutleše.

Veliki je to događaj za Katoličku Crkvu i hrvatski narod, a posebno za duvanjski kraj i Hercegbosansku županiju, piše Tomislavcity

U znak zahvalnosti i radosti zbog imenovanja novoga zagrebačkog nadbiskupa, Općina Tomislavgrad i Vlada Hercegbosanske županije dale su uraditi biskupski štap koji će mu biti uručen tijekom najavljenoga ustoličenja.

Izrada biskupskoga štapa povjerena je poznatome akademskom kiparu Iliji Skočibušiću iz Tomislavgrada.

O simbolici biskupovoga štapa koji je izrađen od patiniranog aluminija, Skočibušić je za Tomislavcity kazao:

Vodio sam se geslom koji je nadbiskup Dražen uzeo 2011. godine kada je bio ređen za biskupa, a ono glasi „U tebe se, Gospodine, uzdam!“
 


To me je geslo potaknulo da na štapu bude Krist, a onda i da štap sačuva sve karakteristike biskupovog štapa – jednim dijelom prelazi u oblik križa. Krist je na križu a desnom rukom pokazuje prema nebu, na uskrsnuće. Ispod križa se nalazi jedan kvadratni dio na čijoj se prednjoj strani nalazi grb nadbiskupa Kutleša, a na poleđini je grb blaženika Alojzija Stepinca.

Što Vama osobno znači povjerenje koje Vam je dano za ovaj štap, a poznato nam je da ste česti autor brojnih djela sakralne tematike?

– Svakako je čast raditi ovakve stvari koje ostavljaju trag, bilježe određene povijesne događaje i trenutke. Velika su to priznanja, inspiriraju me u onome što volim raditi i jako sam sretan zbog toga, kaže Skočibušić.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić osobno će nazočiti ustoličenju novoga zagrebačkoga nadbiskupa.

– U povijesti Hercegovine i ovoga kraja do sada nitko nije bio na takvoj poziciji. Može nam svima biti na čast, osobno nadbiskupovoj rodnoj župi Prisoje, općini Tomislavgrad, Hercegbosanskoj županiji, ali i cijeloj BiH, dodaj Vukadin.

Z.S./Tomislavcity