Što kad bismo vam rekli da neke loše večernje navike negativno utječu na vašu tjelesnu težinu, točnije na neželjenu trbušnu masnoću ili, u prijevodu - šlauf?

E pa upravo to je ono što su blizanke i nutricionistice Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos otkrile čitateljima portala Eat This, Not That! Dakle, prije nego što se opustite i počnete pripremati za spavanje, pročitajte ovo.

Naravno, nekih se navika vrlo teško riješiti, no popularne nutricionistice su navele nekoliko rutina tipičnih za vrijeme prije spavanja koje možda činite, a trebali biste prekinuti s tim čim prije, naročito ako ne želite da vam se tvrdokorne masne naslage nakupe u području trbuha, prenosi Živim.hr.

1. Čaša mlijeka prije spavanja

Neki ljudi uživaju u toplom mlijeku prije spavanja jer im to pomaže da lakše zaspu. To nije nimalo čudno s obzirom na to da je mlijeko krcato triptofanom - amino kiselinom koja pomaže u opuštanju i poboljšava raspoloženje. Loša vijest je da te dodatne kalorije ne čine uslugu vašem vitkom struku.

"Ako vam je to nova noćna navika i počnete piti 3 dl mlijeka prije spavanja svaku večer, a da pritom niste promijenili ništa u svojoj prehrani, tijekom idućih 6 mjeseci dobit ćete 6 kilograma. A trbuh je mjesto na kojem će se dodatni kilogrami najviše vidjeti. Odaberete li obrano mlijeko, i dalje ćete se udebljati više od 6 kilograma tijekom šest mjeseci", upozoravaju.

2. Zaboravljate na vrijeme surfajući

Imate li naviku surfati prije spavanja, odmah isključite taj telefon! Plava svjetlost koju emitiraju mobiteli i računala suzbija lučenje melatonina i remeti cirkadijalni ritam i kvalitetan noćni počinak.

"Kad ne spavate čvrstim snom, mozak traži energiju i čezne za šećerom. Tada je vrlo lako doći u iskušenje da se prejedete slatkišima u nastojanju da mozak održite budnim. Osim toga, bez dovoljne količine sna, narušava se hormonalna ravnoteža, a to otežava održavanje mišićnog tkiva koje ubrzava metabolizam. Naravno, tada je mnogo lakše udebljati se", kažu sestre Lacatos.

3. Unos kofeina

Kofein je pravi ubojica sna. Ne bi trebalo biti iznenađenje da vas šalica kave u večernjim ili noćnim satima drži budnim. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine, kofein konzumiran 6 sati prije spavanja može zaista pokvariti noćni odmor, ali i doprinijeti debljanju.

Naime, istraživanja su pokazala da je manjak sna povezan s povećanjem razine hormona grelina koji izaziva glad i doprinosi debljanju.

4. Ostajete budni kako biste gledali TV do mile volje

Naravno, ostati budan do kasnih sati kako biste odgledali omiljene emisije i serije je nešto o čemu je lako postati ovisan, no to može dovesti do pretjerivanja u konzumiranju nezdrave hrane, prvenstveno grickalica.

Istraživanja su pokazala da je gledanje televizije povezano s većim kalorijskim unosom i lošijom prehranom. Uz to, reklame često imaju loš utjecaj: mogu vas potaknuti da poželite nezdrave zalogaje upravo dok gledate televiziju!

5. Večera neposredno prije spavanja

Obroci koji su preblizu odlasku na spavanje su ono što svakako trebate izbjegavati. Idealno bi bilo da posljednji obrok u danu pojedete tri ili više sati prije spavanja, kažu sestre Lacatos.

"Dok spavamo, usporavamo probavu i radimo na obnavljanju i iscjeljivanju našeg tijela. Ako je u želucu hrana koju treba probaviti, to skreće pozornost tijela s iscjeljivanja i usmjerava je prema probavljanju hrane. Dok spavate, tijelo pokušava sačuvati i pohraniti energiju pa unesene kalorije nisu dobro iskorištene. To znači da mogu završiti u obliku toliko omražene trbušne masti", pojašnjavaju nutricionistice.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje kasnih obroka negativno utječe na cirkadijalni ritam, na regulaciju šećera u krvi i na metabolizam masti.

Uz to, konzumiranje velikog obroka prije spavanja može uzrokovati žgaravicu i lošu probavu, a to opet ometa kvalitetan noćni počinak. Naposljetku, to opet može izazvati žudnju za hranom i unos veće količine hrane nego što ste planirali idućeg dana.