Geodetsko društvo Herceg Bosne (GDHB)  organizira V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres će biti održan 27. do 29. rujna u Neumu u Grand hotelu „Neum“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare.

Ovih dana je na adrese potencijalnih sudionika poslana druga obavijest, koja sadrži raspored događanja na Kongresu, kao i sve druge korisne informacije potrebne sudionicima.

Godina 1953. ostat će zabilježena u geodetskoj povijesti Bosne i Hercegovine kao godina početka sustavne nove izmjere teritorija. Temeljem te izmjere uspostavljan je u prvo vrijeme novi katastar zemljišta, a od 1984. godine katastar nekretnina. Ove godine obilježavamo 70 godina od početka nove izmjere. Proces traje i danas, kroz izlaganje na javni uvid podatak izmjera koje su započete prije rata. Kongres pruža prigodu za obilježavanje ove značajne obljetnice, pa je vizualni identitet Kongresa u njenom znaku, a na samom Kongresu bit će održano posebno predavanje posvećeno ovoj obljetnici.

Sektor zemljišne administracije prednjači u procesu digitalizacije javnih službi u Bosni i Hercegovini i polako zauzima ono mjesto u sustavu koje uobičajeno zauzima u sustavima uređenih demokratskih zemalja gdje predstavlja osnovnu kariku prostornog i svakog drugog planiranja i svekolikog ekonomskog razvitka. V. Kongres se organizira pod motom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“, koji je izabran jer smatramo da je ulogu i koristi koji sustav zemljišne administracije ima  za cijelo BiH društvo potrebno dodatno promovirati.

Kroz planiranih šest sesija sudionicima Kongresa predstavit će se 3 pozvana predavanja, aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i ukupno 23 pristigla rada.

U uvodnoj sesiji Kongresa sudionicima će se obratiti: gospodin Tomaž Petek član Upravnog odbora Eurogeographicsa (Udruga tijela nadležnih za geodeziju, katastar i kartografiju  europskih zemalja) i ravnatelj Geodetske uprave Slovenije koji će govoriti o ulozi Slovenske zemljišne administracije u programu Zeleni dogovor („Green deal“). U nastavku uvodne sesije slijedi prigodno predavanje povodom sedamdesete  obljetnice početka nove izmjere u BiH koje će održati  Nedim Tuno profesor  s Odsjeka za geodeziju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Uvodnu sesiju zatvoriti će predavanje Mahe Tase direktora agencije Prostor d.o.o. Sarajevo koji će približiti važnost postojanja detaljnog i pouzdanog Registra cijena nekretnina kroz njegov utjecaj na tržišne procjene nekretnina  i efikasnost tržišta nekretnina.

S obzirom na rezultate koje u svom radu u posljednjih nekoliko godina postiže  Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove sudionicima Kongresa bit će posebno zanimljiva sesija tijekom koje će se prezentirati aktualni  i planirani projekti, rezultati i dostignuća u njenom radu.

U preostale četiri sesije bit će prezentirana 23 pristigla rada, čiji su autori bosansko-hercegovački  i stručnjaci iz zemalja u okruženju.  Tematski su radovi podijeljeni u četiri sesije: Osnivanje katastra i drugih registara kroz legislativu i praksu, Nove tehnologije u katastru, Infrastruktura prostornih podataka - platforma za prostorni i gospodarski razvitak i Pravo, projekti i društvene aktivnosti u katastru.

Kongres je osmišljen da kroz prezentaciju najnovijih dostignuća na polju zemljišne administracije svim zainteresiranim pruži uvid u aktualno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BIH, tako i u zemljama okruženja. Na ovogodišnjem Kongresu, očekuje se i sudjelovanje oko 300  stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Detaljnije informacije o V. Kongresu o katastru u Bosni i Hercegovini možete pronaći na web stranici Geodetskog društva Herceg-Bosne: www.gdhb.ba.