Jesenski dani su topli i vlažni, a takvi uvjeti pogoduju pojavi brojnih bolesti na našim biljkama. Njih najviše izazivaju gljivice koje se šire sporama, konidijama, ali i bakterije, virusi.

Pogoduju vlaga i toplina
Dovoljna je i najmanja kapljica vode koja se zadrži na listu da spora proklija i prodre u biljno tkivo.

Magla i obilna jutarnja rosa doprinose pojavi infekcija i širenju bolesti.

5 najčešćih bolesti

U ovo doba godine našim vrtovima i voćnjacima hara jesenska plamenjača. Česta je na vinovoj lozi, ali i na povrtnim kulturama, poput kupusa, salate, lukovima, tikvama. Napreduje brzo, a prepoznaje se po uljastim mrljama na naličju lista i brašnastoj prevlaci na donjoj strani. Brzo zahvaća inficirane biljke koje izgledaju kao zalivene vrućom vodom. Preventivno tretiranje se obavlja sredstvima na bazi bakra.

Druga bolest na koju trebamo obratiti pažnju je pepelnica. Razne pepelnice se javljaju na širokom broju domaćina: žitaricama, ružama, lukovima, tikvicama, grašku, špinatu, velikom broju voćnih vrsta. Za zaštitu se koriste preparati na bazi sumpora, ali i razni sistemici. U ekološkoj poljoprivredi vrlo dobrim su se pokazali pripravci na bazi preslice.

Zbog velike vlažnosti listova širi se pjegavost lišća. Preduvjet za klijanje spora je upravo voda na listovima što je česta pojava u ovom razdoblju. Sada su najosjetljivije ruže, ali i voćne vrste. Kako listovi opadaju ostaje puno infekcijskog potencijala za sljedeću godinu. U slučaju da ova bolest predstavlja problem, potrebno je opalo lišće sakupiti i spaliti.

Na lukovima, ali i ostalim povrtnim, voćnim, ratarskim i ukrasnim vrstama, možemo primijetiti pojavu hrđe. Ovu grupu bolesti lako prepoznajemo po mrljama ili točkicama koje podsjećaju na hrđu. Brzo se šire u povoljnim uvjetima, zahvaćaju cijelu lisnu površinu i dovode do propadanja.

U uvjetima velike vlažnosti javljaju se razne truleži na plodovima ili na korijenu. Zbog toga je poželjno što prije ih ubrati ili pokupiti s polja. U plastenicima sada nastaje problem kapanja kondenzirane vode, što je potrebno eliminirati na razne načine kako suvišna vlaga ne bi dovela do truljenja biljaka koje smo posijali ili posadili. Izbjegavajte sadnju osjetljivih biljaka na teškim, glinovitim tlima koja imaju slabu drenažu ili visoku razinu podzemne vode.

Izvor: Agroklub.com