Postoji nekoliko znakova koji bi mogli upućivati na to da imate rak. Naravno, to ne znači da ga nužno i imate, ali simptome ne treba ignorirati i dobro bi bilo konzultirati se s liječnikom.

Britanski istraživači koji se bave ispitivanjem zdravstvenog stanja Britanaca putem upitnika i kasnijih medicinskih rezultata otkrili su povezanost 10 simptoma s rakom. Ukoliko imate pojedine od ovih simptoma ne znači nužno da bolujete od raka, ali valja se konzultirati s liječnikom, piše Womans Healths Mag.

1. Stalni kašalj ili promuklost
Stalni kašalj, naročito onaj popraćen krvlju definitivno bi trebao biti razlog za brigu. 'Većina kašljeva ne znači da imate rak, ali stalni kašalj trebalo bi provjeriti jer je moguće da se radi o raku pluća', rekla je dr. Therese Bartholomew Bevers.

2. Konstantna promjena u crijevnim navikama
Kada osjećate da crijeva ne odrađuju 'posao' kako bi trebala ili vam je stolica veća nego prije ili je neobičnog oblika, to bi mogao biti znak raka crijeva. 'To bi mogao biti znak da neka vrsta mase ne dopušta tranzit stolice iz crijeva', kaže dr. Bartholomew Bevers te dodaje da je to simptom u kojem osoba treba ići do liječnika i naručiti se za kolonoskopiju kako bi se provjerilo o čemu se radi.

3. Stalne promjene u navikama mjehura
'Ako u urinu ima krvi, to bi moglo upućivati na rak mjehura ili bubrega, ali češće se radi samo o infekciji urinarnog trakta', rekla je doktorica.

4. Stalna neobjašnjiva bol
'Većina boli nije znak raka, ali stalna bol mora se provjeriti. Ako imate stalne glavobolje vjerojatno je da imate rak mozga, ali ne nužno. Stalna bol u prsima mogla bi biti znak raka pluća. A bol u abdomenu mogao bi biti rak jajnika', tvrdi ona.

5. Promjena izgleda madeža
Nisu svi madeži indikator melanoma, ali promjenu u izgledu definitivno spomenite liječniku tijekom pregleda.

6. Rana koja ne zacjeljuje
Ako imate ranicu koja ni nakon tri tjedna nije zaliječena, otiđite liječniku. 'Očekujemo da tijelo u tom vremenu samo sebe zaliječi, a ako to ne učini, posjetite liječnika', rekla je dr. Bartholomew Bevers.

7. Neočekivano krvarenje
Vaginalno krvarenje izvan ciklusa moglo bi biti rani znak cervikalnog raka, a krvarenje iz rektuma moglo bi upućivati na rak debelog crijeva.

8. Neobjašnjiv gubitak težine
'Ako gubite na težini, a da se oko mršavljenja uopće niste potrudili, to bi trebao biti znak za zabrinutost', kaže doktorica te dodaje da bi jedan od mogućih razloga za to mogao biti tumor.

9. Neobjašnjiva kvržica
Svaki put kada imate novu kvržicu ili staru koja se mijenja, trebali bi otići kod liječnika. Na primjer, kvržica u grudima, veoma je često rak.

10. Stalne poteškoće u gutanju
Iza ovog simptoma mogla bi biti dvije vrste raka - rak vrata ili rak jednjaka.

Ako ljudi imaju bilo koji dugotrajni simptom trebali bi otići liječniku i provjeriti o čemu se radi, poručuju liječnici.

dnevnik.hr