Članovi Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su danas principe dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa nа putеvimа u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Naše stranke Damir Arnaut.

Zakon predviđa kazne za uništavanje prometnog znaka u visini od 400 do 1.000 KM za farbanje latiničnog ili ćiriličnog natpisa na znaku.

Predlagač zakona u njegovom obrazloženju navodi da je u svim dijelovima BiH primjetno sve češće oštećivanje saobraćajnih znakova tako da se prefarba ili na drugi način prekrije samo jedno od dva pisma (latinično, odnosno ćirilično) na kojem je natpis napisan.

Dodaje da je, uzimajući u obzir raširenost tog problema i činjenicu da postojeće sankcije očito ne predstavljaju adekvatan preventivni mehanizam, neophodno pooštriti prekršajne sankcije.

Na sjednici Komisije k znanju je primljen Financijski plan Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2022. godinu, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Sjednica je održana uoči zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH, na kojem su osim dopuna Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH i druge inicijative i izvještaji.

Radna tijela parlamenta zadužena su da razmotre sve akte koji su predloženi za sjednicu Predstavničkog doma, ali jučerašnje sjednice tih komisija nisu održane zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje, i to Ustavnopravne komisije, Komisije za financije i budžet i Zajedničke komisije za europske integracije.

Inače, rad državnih institucija, uključujući i Parlamentarne skupštine je na čekanju jer predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska odbijaju sudjelovati u radu i donošenju odluka nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH u srpnju kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.