Američki predsjednik Donald Trum razmatra kadrovske promjene u osoblju Bijele kuće i ponovno okupljanje vodećih stratega svoje kampanje, nezadovoljan onim što smatra neuspjehom u suzbijanju bujajuće krize oko navoda o ruskom uplitanju u američke izbore u 2016. godini.

Trump je proširio svoje timove pravnika i iskusnih stručnjaka za odnose s javnošću kako bi se bavili posljedicama novih otkrića o ruskom uplitanju i eventualnih neprimjerenih savezništava  Trumpovih suradnika i članova njegovog tima. Te objave su uznemirile američkog predsjednika tijekom njegove prve vanjskopolitičke turneje otkako je preuzeo dužnost i zaprijetile su da će blokirati agendu njegove mlade administracije.

Dok razmatra pojačanja za svoje operacije, Trump se vratio u subotu navečer s devetodnevne turneje u Bijelu kuću koja je očigledno suočena s krizom, s nizom kompromitirajućih izvješća o ljudima bliskim Ovalnom uredu, uključujući i njegovog zeta i bliskog suradnika Jareda Kushnera.

Politički skup planiran za četvrtak u Iowi odgođen je zbog "nepredviđenih izmjena" u Trumpovom dnevnom redu.

Nakon što je imao limitirano prisustvo na društvenim mrežama tijekom turneje, Trump je u nedjelju izazvao pravu bujicu tweetova, obrušavajući se na, kako ih je nazvao, "medije koje proizvode lažne vijesti". On se fokusirao na curenja informacija - podjednako onih koja su dolazila iz Bijele kuće i curenja obavještajnih podataka za koje se optužuje američka strana o smrtonosnom bombaškom napadu u  Engleskoj.

O istrazi bombaškog napada Trump piše: "Britanska premijerka Theresa May veoma je ljuta što su procurile informacije koje su Britanci dali Amerikancima o napadu u Manchesteru. Dajte mi sve detalje!"

Trump je također naveo da su curenja koja su navodno dolazila iz Bijele kuće iscenirane laži. Dodao je kako je "veoma moguće da ti izvori ne postoje nego su ih stvorili pisci lažnih vijesti".

Čak i kada su autorizirani, visoki dužnosnici u Trumpovoj Bijeloj kući često traže anonimnost kada izvješćuju novinare o pozadini curenja, što znači da se njihova imena na objavljuju.

U posljednjim izvješćima o aferi s ruskim uplitanjem navodi se da je Kushner razgovarao s ruskim veleposlanikom o uspostavi tajnog kanala komunikacije s Moskvom tijekom razdoblja tranzicije u Bijeloj kući.

Trump okuplja pravni tim koji bi pomogao predsjedniku u intenziviranju istrage o ruskom miješanju u američke izbore i eventualnu umiješanost njegovih suradnika u aferu. Očekuje se da u tim bude uvršteno još pravnika s velikim iskustvom u istragama u Washingtonu kako bi pomogli Bijeloj kući u tjednima koje dolaze, prenosi Associated Press. (Prvi.tv)