Broj sunčanih elektrana u Hrvatskoj je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje, piše Hina.

Kada se razdvoji ukupna priključna snaga sunčanih elektrana od 525,5 megavata na one u poduzetništvu i na kućanstva, dolazi se do toga da kućanstva sudjeluju s 843,8, a poduzetništvo s 441,3 megavata priključne snage na HEP-ovu mrežu.

''Možda običnom potrošaču te brojke ne govore puno, ali kada se raščlane na broj priključaka po godini, jasno je da interes za ugradnjom sunčanih elektrana stalno raste'', navela je Hina.

Ne tako davne 2019. godine na HEP-ovu su se mrežu priključila 103 kućanstva i 153 poduzeća sa sunčanim elektranama.

Taj je broj iduće tri godine rastao, ali je ostajao u troznamenkastim okvirima. Nagli skok dogodio se 2022. godine s pojavom energetske krize kada se na mrežu priključilo 2.457 kućanstava i 576 poduzetničkih subjekata.

Prošle godine rast broja priključaka bio je još izrazitiji što ukazuje podatak da je 6.747 privatnih i 1.846 poduzetničkih objekta na svoje objekte postavilo solarne panele.

''Razloga za rast broja sunčanih elektrana je više, a među glavnima se ističu neizvjesnost vezana za cijenu električne energije te poticaji koji se nude za postavljanje obnovljivih izvora energije'', navodi hrvatska agencija.