Nakon što je zaustavljeno svakodnevno iznošenje detalja o istrazi u aferi nabavke respiratora za potrebe Federacije BiH, počeo je kontraudar. Namjera spin majstora je da skrenu pozornost sa pravih razloga uhićenja Fadila Novalića, Fahudina Solaka i Fikreta Hodžića, aktera sumnjive, deset milijuna maraka vrijedne kupovine respiratora iz Kine.

Posljednjih dana pokušavaju nas uvjeriti da su respiratori adekvatni za korištenje u intezivnoj bolničkoj njezi, piše Žurnal.

''Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužiteljstva BiH o njihovoj neupotrebljivosti'', tvrde.

Institut za mjeriteljstvo tako nešto nije utvrdio. U njihovom izvještaju postoje takve rečenice, ali samo u dijelu navoda šta je Institutu dostavljeno, a među njima su i specifikacije uređaja od strane proizvođača, što je potpuno jasno iz objavljenog faksimila dopisa.

To što proizvođač navodi u specifikacijama, jasno je i laiku, ne može biti i potvrda su specifikacije točne te da kupljeni ventilatori zaista mogu biti korišteni za njegu teško oboljelih od koronavirusa. Zato iz Instituta nigdje ne tvrde da su uvezeni respiratori adekvatni za bolničku upotrebu, nego samo citiraju dijelove dokumentacije proizvođača, čime priznaju svoju nekompetentnost u cijeloj priči.

Portal Fokus, koji je i otvorio aferu uvoza respiratora, objavio je nedavno priču o Institutu za mjeriteljstvo kao produženoj ruci vlasti, koji kao dokaze koristi uputstva sa interneta. Fokus je konzultirap ''TÜV Rheinland LGA Products'' kao prijavljeno tijelo EU nadležno za provjeru, koje se obratilo direktno kineskom proizvođaču. Potvrđeno im je da su sporni respiratori uglavnom namijenjeni za vozila hitne pomoći i da uputstvo, koje se u BiH predstavlja kao krunski dokaz ispravnosti i višefunkcionalnosti zapravo nije certifikat za konkretan proizvod!

Pored toga što iskrivljeno tumače benigne dopise Instituta za mjeriteljstvo BiH, ''majstori spina'' ponešto i prešućuju, pa tako ne navode stav Instituta da konačnu riječ o klasi i namjeni upotrebe respiratora treba dati Komisija za medicinska sredstva koja djeluje u okviru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Tek potom slijedi verifikacija ovlaštene laboratorija i to prije puštanja u rad uređaja, piše Žurnal.

Autori aktuelnog medijskog “pranja” trojca Novalić-Solak-Hodžić najavljuju tužbe i višemilijunske odštetne zahtjeve kineskog proizvođača jer je Tužiteljstvo još na početku istrage kategorično ustvrdilo da su uređaji u dijelu namjene za koje su plaćeni – neupotrebljivi.

''U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije“, navedeno je u priopćenju Tužiteljstva BiH od 11. svibnja.

Poenta cijele priče jeste da ne smije biti zaboravljen sam povod istrage. Sudbina građana povjerena je odabranim, stranački i interesno povezanim dobavljačima, bliskim ljudima iz vrha vlasti. Nije pitanje, kako ga sada potenciraju SDA dušebrižnici, mogu li respiratori biti korišteni u kolima hitne pomoći? Mnogo je važnijih pitanja koja još uvijek čekaju odgovor. Žurnal navodi samo neka:

Tko je odobrio potpisivanje ugovora sa firmom "Srebrena malina" iako ona nije bila registrovana za uvoz medicinske opreme?

Zašto je premijer Novalić prvo negirao, a potom ipak priznao kontakte sa Fikretom Hodžićem?

Zašto je Novalić mijenjao telefon nakon otvaranja istrage i koja je komunikacija izbrisana iz telefona?

Zašto je šef kabineta federalnog premijera Hasan Ganibegović naprasno napustio tu funkciju, nakon tajnog sastanka nakon sa Fikretom Hodžićem i Kadrijom Kolićem, odvjetnikom Fahrudina Solaka?

Nakon čije je urgencije direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak dao dozvolu za uvoz medicinske opreme firmi Srebrena malina?

Da li je crnogorska firma BTL ponudila Srebrenoj malini 200 respiratora koje je Srbija odbila da kupi?

Zašto je zrakoplov, prilikom dopreme prve pošiljke od 80 respiratora, prije Sarajeva sletio na podgorički aerodrom?

Da li je kineskom prodavcu plaćeno 200 respiratora naručenih iz Crne Gore, a potom prikazano da je u pitanju nabavka 100 komada za Bosnu i Hercegovinu?

Zašto je Tužiteljstvo BiH saslušavalo Nasera Orića?

Eto još posla za spin majstore, navodi Žurnal.