Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je glasovima Željka Komšića i Šefika Džaferovića donijelo odluku o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, a aktualni predsjedatelj Milorad Dodik bio je protiv toga te je najavio kako će je nastojati blokirati koristeći mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Komšić i Džaferović su opetovano isticali stajalište po kojemu Hrvatska ne bi smjela graditi most za Pelješac prije nego što se riješi pitanje razgraničenja između dvije države na moru kod Neumskog zaljeva, piše Direktno.hr.

"Ovdje je most u drugom planu dok je fokus zaključaka usmjeren prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do točke pristupa otvorenome moru. O tome smo jučer razgovarali, što je po meni suštinsko pitanje", izjavio je Komšić u srijedu.

U odluci za koju su glasovali Željko Komšić i Šefik Džaferović Hrvatska je ipak pozvana smjesta obustaviti gradnju Pelješkog mosta, a nakon toga bi se pristupilo "postupku mirenja".

Tvrdnje Komšića i Džaferovića, ali i ostatka bošnjačke političke elite u više je navrata demantirao akademik Davorin Rudolf.

Zanimljivo je i kako je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio korištenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa i zagovara dobre odnose s Hrvatskom, dok hrvatski član Predsjedništva BiH aktivno zagovara tužbu protiv Hrvatske i na sve načine pokušava pogoršati odnose, što dovoljno govori o paradoksima izbornog sustava u susjednoj državi.

O svemu tome razgovarali smo s novinarom Večernjeg lista BH Zoranom Krešićem.

"BiH je zemlja apsurda. Odlično je zbog ukupne javnosti u Hrvatskoj da shvati kako stvari stoje u zemlji u kojoj Srbin Milorad Dodik brani interese Hrvatske, a lažni hrvatski član Predsjedništva i bošnjački kolega su za otvaranje tužbe protiv RH. U danu kada predstavnici BiH i Hrvatske potpisuju ugovor o izgradnji mosta kod Gradiške, Kinezi postavljaju posljednje pilote za Pelješki most, dvojica bošnjačkih članova BiH Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić protive se izgradnji mosta pravdajući to navodnom željom za utvrđivanjem granice na moru s Hrvatskom u neumskom zaljevu", rekao je Krešić, piše Direktno.

Krešić dodaje kako se radi o lažnoj izlici, a kao dokaz toga je činjenica kako je granica na moru utvrđena 1999. godine potpisom sporazuma o granici između predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića: "Hrvatska gradi most na svom teritoriju, a granica je kod rta Motike. Prijeporna su bila dva škoja, ali sve to uopće nije bitno za opstrukcije političkog Sarajeva. Razumljiv je stav Šefika Džaferovića koji samo slijedi agendu bošnjačke SDA odnosno signala koji stižu iz Ankare. "

"Za one koji ne poznaju bosanskohercegovačke prilike nejasno je zašto je jedan Hrvat protiv toga da Hrvatska gradi most. Neki možda mogu misliti da se radi o domoljublju, osjećaju pripadnosti drugom identitetu, osjećaju pravde.  On je ustvari politički janjičar koji vraća dug gazdama iz Ankare koji su također financirali njegovu kampanju, a sve su zaokružili bošnjački birači.

Njegov dolazak u Predsjedništvo zapravo je rušenje Daytonskog sporazuma, ruganje Hrvatima i pokazatelj što će se ubuduće događati ako se ne izmijeni Izborni zakon zemlje. Ali ako ništa drugo dobro je da političke Esmaralde progledaju i da nije do kraja ispravan stereotip o tome kako su na Balkanu neka prijateljstva, neprijateljstva ili savezništva vječna", na slikovit je način objasnio Krešić politički profil i postupke Željka Komšića, prenosi Direktno.hr.