Znojenje se od davnih vremena smatralo odličnom terapijom i oblikom unapređenja zdravlja.

Tako su prastanovnici Australije i Amerike imali svoje pročišćavajuće ceremonije znojenja uz pomoć zagrijanog kamenja.

Rimljani su prakticirali boravak u termama, Skandinavci su se znojili u sauni, a Turci u parnoj kupelji.

Ako dosad znojenju baš i niste pridavali previše važnosti, kada doznate da se upravo uz pomoć njega možete riješiti barem dijela opasnih toksina, rado ćete si priuštiti saunu ili pak početi intenzivnije vježbati, piše Alternativaa za vas.

Novije su studije, naime, pokazale da se upravo u ljudskom znoju kriju različite toksične tvari, poput olova, kadmija i pesticida.

Ti se opasni sastojci, kojima je moderni čovjek sve više izložen, barem djelomično mogu izlučiti putem znoja.

Znoj kao pokazatelj zasićenosti toksinima

Kada se provode istraživanja i studije u kojima se želi otkriti koliko je ljudski organizam zasićen toksinima i teškim metalima, obično se za tu svrhu koriste uzorci urina i krvi.

No, samo na temelju tih uzoraka ne može se dobiti pravo stanje.

Da bi slika bila potpuna, potrebno je analizirati i znoj jer je u njemu otkriveno više toksina nego u samoj krvi i urinu!

Godine 2010. objavljeni su rezultati studije ''BU'' (blood, urine and sweat). Na temelju sakupljenog biološkog materijala ustanovljeno je da se upravo u znoju kriju ključni toksini.

Još je jedno istraživanje iznijelo snažan dokaz da se znojenjem mogu izlučiti neki teški metali.

Nakon što je koža radnika bila izložena olovu, to se isto olovo izlučilo putem znoja, dok u krvi i urinu nije bilo ni traga tom metalu.

Stoga, premda je primarna uloga znojenja regulacija tjelesne topline (termoregulacija), ono je i važan dio tjelesnog detoksikacijskog sustava.

Kako se znojenjem izbacuju otrovi

Pitate se kako se znojenjem mogu izbaciti otrovi iz organizma?

Tajna leži u tome da, kada je vaša tjelesna temperatura povišena i počnete se znojiti, poboljšava se i cirkulacija krvi prema koži.

Zahvaljujući tome, toksične tvari, koje su inače pohranjene u tkivima, ''sele'' se u znojne žlijezde.

Istraživanje je pokazalo da su opasni metali i toksini, poput olova, žive, arsena i kadmija, bili prisutniji u znoju nego u urinu ili krvi ispitanika.

Radnici koji su sudjelovali u istraživanjima, a koji su bili izloženi teškim metalima, poput kadmija i olova, imali su niže razine tih otrova u krvi, a veće u samom znoju.

Bisfenol A i ftalati u znoju

U znoju su otkriveni i opasni BPA i ftalati. Kanadska studija u koju je bilo uključeno 20 sudionika pokazala je dvostruko veće količine ftalata u njihovu znoju nego u urinu.

Slično vrijedi i za bisfenol A iz plastike koji je pronađen u znoju kod čak 80 posto sudionika, dok u krvi i urinu kod nekih od njih nisu primijećene nikakve povišene razine BPA.

To znači da se ftalati i BPA najbolje mogu eliminirati iz organizma znojenjem.

Znojenje oslobađa i opasnih pesticida

Studija iz 2016. godine pružila je dodatne dokaze da znojenje omogućuje eliminaciju toksina iz organizma.

Nakon što su analizirali uzorke kod 20 sudionika istraživači su otkrili da su se znojenjem iz njihova organizma izlučili razni organoklorni pesticidi.

Lipofilni pesticidi mnogo su češće otkriveni u znoju nego u krvi, što znači da se otrovi pohranjeni u masnom tkivu otpuštaju u znoj te se putem njega i izbacuju.

Prema istraživanjima, upravo inducirano znojenje može biti odlično sredstvo za eliminaciju pesticida, kao što su DDT, DDE, DDD, metoksiklor, endosulfan sulfat i endrin.

Budući da nagomilani pesticidi u organizmu nose i velike zdravstvene rizike te dovode do metaboličkih, neuroloških, endokrinih i reproduktivnih disfunkcija, upravo je znojenje izvrstan način očuvanja vašeg zdravlja.

Kako potaknuti znojenje

Najbolji načini da potaknete znojenje su intenzivno vježbanje i odlasci u saunu ili terme.

Pritom je važno i dostatno se hidratizirati te paziti na unos elektrolita, poput natrija, kalija, kalcija i magnezija, koji se gube znojenjem.

Kako biste pomogli svom tijelu da se oslobodi viška toksina, vodite računa i o zdravoj prehrani, koja bi trebala biti bogata antioksidansima i klorofilom, te po mogućnosti pijte filtriranu vodu.