Osim plastičnih čestica, opušci cigareta oslobađaju tisuće toksičnih kemikalija, nikotin, teške metale i amonijak, dok elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu predstavljaju još veći rizik za životnu sredinu.

Na obalama diljem svijeta, opušci predstavljaju otpad na koji se najčešće nailazi, prenio je francuski list Le Monde.

U rijekama i oceanu

Na plaži ili na ulicama, procjenjuje se da se 4.500 milijardi opušaka baci svake godine u planetarnim razmjerima i uvijek završi u rijekama i oceanu.

U Francuskoj se svake godine baci 23,5 milijardi opušaka u javnim prostorima, prema podacima Ministarstva za ekološku tranziciju.

U Parizu se godišnje prikupi oko 350 tona.

Samo svaki četvrti Francuz zna da su filteri za cigarete napravljeni od plastike (celulozni acetat), a ne od vate (pamuk), kako vjeruje svaki drugi Francuz, prema istraživanju koje je 2022. godine proveo institut BVA za udruženje ACT - Savez protiv duhana, koji ujedinjuje dvadesetak organizacija uključujući Ligu protiv raka.

Opušak može kontaminirati do 500 litara vode

Svaki peti pušač čak misli da su cigarete, bilo konvencionalne ili elektronske, biorazgradive.

No, razgradnja opuška može potrajati i do 12 godina. U kontaktu s vodom, filter se razgrađuje u mikroplastiku i nanoplastiku.

Opušak može kontaminirati do 500 litara vode, podsjeća Ministarstvo za ekološku tranziciju i u životnu sredinu ispušta tisuće toksičnih kemijskih supstanci: prije svega nikotin, ali i teške metale (arsen, živa, olovo) ili čak i amonijak.

Zbog njihove visoke toksičnosti, Nacionalni institut za industrijsku životnu sredinu i rizike (INERIS) opuške smatra ekotoksičnim i svrstava ih u kategoriju opasnog otpada.

Elektronske cigarete sastoje se od plastičnih, litijskih baterija i također, sadrže nikotin i teške metale (živu, olovo, brom) i predstavljaju još veći rizik za životnu sredinu.

Gdje odložiti e-cigarete

Bez obzira je li za jednokratnu upotrebu ili ne, 60 posto pušača nema pojma gdje da odloži e-cigarete.

One se najčešće bacaju s ostatkom kućnog otpada i kasnije spaljuju poput opušaka.

S obzirom na njihov sastav, oni se smatraju otpadnom električnom i elektronskom opremom i moraju biti podvrgnuti posebnom sistemu za sortiranje u reciklažnom centru ili na određenom sabirnom mjestu.

Ali, čak i kada se sakupe, njihova reciklaža je gotovo nemoguća. Utisnute direktno u plastiku, baterije se ne mogu ukloniti.