Sanela Suljagić iz Puračića kod Lukavca proizvodi magareće mlijeko i ima preko 100 magaraca.

Litar mlijeka košta 80 KM, a posebno je aktaleno tijekom jeseni zbog toga što pomaže u suzbijanju alergija.

Prije pet godina obitelj Suljagić počela je proizvoditi magareće mlijeko. Trenutno imaju 70 velikih i 40 malih magaraca.

– Muške prodajemo, ženske ostavljamo. One koje su se izmuzle, mijenjamo s pastririma nomadima jer njima mogu koristiti za nošenje stvari. One mliječne ostavljamo za proširenje, priča Sanela Suljagić.

Naglašava kako rano ustaje, provjerava životinje, hrani ih, muze. Hrani ih sijenom, žitaricama. Hranu kupuje, ne proizvodi jer nema vremena.

– Zanimljivo kod njih je da ako odvojimo male od majki, nema mlijeka. Tako da je zahtjevno hraniti i malo magare i magaricu i puštat ga da doji. To je jedino zahtjevno sa njima, kaže Sanela.

Magarice ne daju količinski puno mlijeka, ali za to mlijeko kažu kako je najzdravije.

– Mlijeko je slatkasto, nema poseban neki miris. Nema miris kao kozije ili neko drugo. Ima jačinu i kvaliteut. Korisno je za bronhitis, pluća, imunitet. U to su se uvjerili ljudi koji su ga koristili, naglašava Sanela.

Njoj i mužu pomaže 12-godišnja kćerka koja se odgovorno brine o životinjama ako roditelji nisu tu, dok je sin još mali za te poslove, ali redovito sudjeluje u svemu.

– Ne planiramo ići iz Bosne, borimo se. Radi ono što voliš. Ja sam zadovoljna s ovim. Djeca se navikavaju na ovo, neka žive od truda i rada. Najbolje je biti sam svoj gazda, zaključuje Sanela.

Osim magaraca, Suljagići imaju i četiri krave, četvero teladi, sedam junica te tri konja.

Biznis.ba