Nažalost, za razliku od stolnog računala, laptop nije tako lako otvoriti i očistiti. Međutim, još uvijek postoji nekoliko koraka koje možete učiniti da bi očistili i održavali svoj laptop ili prijenosni uređaj, piše Pcchip.hr.

Prije čišćenja laptopa, predlažemo da ga prvo isključite i odvojite iz utičnice, a također predlažemo da izvadite bateriju iz laptopa.

Čišćenje kućišta laptopa

Čišćenje vanjskog dijela kućišta laptopa ja najlakši dio posla. Vanjski dio kućište laptopa se može očistiti pomoću pamučne tkanine koja je natopljena vodom. Ne preporuča se čišćenje vanjskog dijela kućišta laptopa otopinama za čišćenje kućanstva, jer mogu nagristi plastiku i oštetiti je. Međutim, ako se na laptopu nalaze mrlje i nečistoće koje se nemogu očistiti vodom, predlažemo upotrebu alkohola. Može se koristiti i kombinacija 50% vode i 50% octa, ako imate pri ruci destiliranu vodu još bolje. Dobra ideja za krpu bi bila i krpica koju dobijete uz naočale za čišćenje stakala.

Čišćenje otvora na kućištu

Ako prašina, prljavština, kosa, ili druge tvari dođu u otvore kućišta, mogu spriječiti protok zraka, što može uzrokovati pregrijavanje laptopa ili neočekivani restart laptopa.

Potražite otvore laptopa na kojima se izvana uvlači hladan zrak ili iz unutrašnjosti laptopa izvlači vrući zrak. Ovi otvori su obično na jednoj od bočnih strana ili na dnu laptopa. Prašina, prljavština, dlake ili druge tvari se gotovo uvijek mogu ukloniti pamučnom krpom ili sa usisavačem.

Oprez: Ako koristite jače usisavače za čišćenje otvora koji imaju ventilatore, činite to na slabijim snagama jer veliki protok zraka usmjeren na ventilatore može ih prebrzo vrtiti, što može oštetiti ili uništiti ventilator. Kako bi spriječili taj problem, stavite nešto između lopatica ventilatora, kao što je čačkalica, kako bi ventilator bio zaštićen..

Čišćenje tipkovnice laptopa

Kao i gotovo sve ostalo na laptopu, tipkovnica se također razlikuje od standardne tipkovnice računala. Kod mnogih laptop tipkovnica, tipke se ne mogu skidati. Stoga predlažemo čišćenje tipkovnice pomoću iste vlažne krpe koju ste koristili za čišćenje vanjskog kućišta laptopa. Možete krpu omotati oko žlice, pa sa njom prelaziti rubove između tipki.

Jako bi pomoglo da imate sprej sa komprimiranim zrakom za propuhivanje, ali u nedostatku toga možete si pomoći i usisavačem. Njega barem svi imamo, samo oprezno sa snagom. Propuhivanjem ili usisavanjem, uklonite prašinu, prljavštinu, dlake i svu drugu nečistoću koja se, s vremenom, nakupi između i ispod tipki.

Četke za kozmetiku ili za brijanje su vrlo korisne za čišćenje tipkovnice

Ukoliko ste nešto prolili na tipkovnicu laptopa što uzrokuje da tipke postanu lepljive i ako čišćenje sa vodom ili alkoholom ne pomaže, tada vam preostaje jedino da laptop profesionalno servisirate, gdje ća vam promjeniti tipkovnicu.

Čišćenje touchpad-a

Čišćenje touchpad-a laptopa, pored vizualnog osvježenja, može pomoći da poboljšate funkcionalnost touchpad-a, jer sa sitnom prašinom i mrljama i on gubi svoju osjetljivost. Za čišćenje površine touchpad-a, koristite istu vlažnu krpu kao i za čišćenje vanjskih površina laptopa.

Čišćenje zaslona

Prilikom čišćenja zaslona na laptopu, važno je imati na umu, da se ne prskaju nikakve tekućine izravno na zaslon. Za čišćenje zaslona, koristite mikro fiber krpu ili mekanu pamučnu krpu. Nikako nemojte koristiti papirnate ručnike jer mogu ogrebati ekran. Ako suhom krpom ne uspijete u potpunosti očistiti ekran, možete dodati alkohola na krpu, i laganim pritiskom obrišite zaslon s vlažnom krpom. Alkohol se inače koristi za čišćenje svih vrsta LCD i LED monitora prije nego što napuste tvornicu.

Čišćenje unutarnjih komponenti laptopa

Čišćenje unutrašnjosti laptopa je dosta teži zadatak od vanjskog čišćenja. Međutim, u nekim situacijama, može biti neophodno zbog velike količine prašine i prljavštine koja se nakupila u laptopu, kao primjerice na hladnjaku procesora.

Rastavljanje laptopa je mnogo složenije od rastavljanja stolnog računala, zbog njegove smanjene veličine i natrpanih dijelova u skučeni prostor. Upute za rastavljanje laptopa ovise o marki i modelu laptopa. Budući da postoji toliko različitih marki i modela laptopa, nismo u mogućnosti pružiti informacije o tome kako rastaviti svaki laptop. Ako nakon gore navedenih koraka čišćenja još uvijek vjerujete da se laptop pregrijava zbog prašine ili prljavštine, predlažemo vam da laptop odnesete u ovlašteni servis.

Ako ipak preferirate da laptop rastavite i očistiti sami, morate pronaći upute za to od proizvođača, ako se dostupne na internetu. Pretpostavljamo da je laptopu, koji zahtjeva unutarnje čišćenje, garancija već istekla, jer time možete poništiti jamstvo, ako sami rastavljate laptop.