Izraelski i američki arheolozi vjeruju da su na obalama Galilejskog jezera pronašli rodno mjesto trojice apostola, Petra, njegovog brata Andrije i Filipa.

Arheolog Mordechai Aviam sa sveučilišta Kinneret smatra da je s američkim kolegama pronašao ostatke rimskog grada Juliasa, koji je po pisanju rimskog povjesničara Josipa Flavija izgrađen na ruševinama Betsaide, ribarskog sela na galilejskoj obali u kojem su po Evanđelju rođeni Petar, Andrija i Filip.

Arheolozi desetljećima tragaju za ostacima Juliasa, a dosad su se istraživanja uglavnom svela na tri moguće lokacije, navodi Hina.

Sada imaju glavnog kandidata jer su iskapanjima nakon bizantskog došli do rimskog sloja.
"Otkrili smo nešto lončarije, novčiće, i što je najvažnije, popločene ostatke rimskog kupališta. To pokazuje da se nije radilo o nekom malenom selu, nego o lokalitetu koji bi odgovarao gradu Juliasu", rekao je AFP-u Aviam.

"Vjerujemo da je ispod Betsaida", naglasio je. Nalazište, koje se nalazi na mjestu koje se danas naziva el-Araj, smješteno je blizu rijeke Jordan, nekoliko stotina metara od Galilejskog jezera. No, razina vode u jezeru u ono je doba bila puno viša nego danas.

Mordechai Aviam nada se da će u daljnjim iskapanjima uspjeti doći do židovskog sloja i time potvrditi svoju teoriju. Nalazište do daljnjega neće biti otvoreno za javnost, rekao je.