Arheolozi su zabrinuti zbog planova da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u glavni grad Kairo gdje bi trebala biti izložena u novome muzeju.

Stručnjaci kažu da je 3000 godina stara mumija tako krhka da je ne bi trebalo transportirati iz grada Luksora gdje se u kontroliranim uvjetima čuva u staklenoj kutiji u grobnici.

Zabrinuti su da bi mumija, koja je već slomljena na nekoliko mjesta, mogla dodatno oštetiti.

Zbirka blaga "Zlatnog faraona" trebala bi biti glavna atrakcija novog Velikog egipatskog muzeja (GEM) koji će se otvoriti iduće godine kod piramida u Gizi.

Britanski arheolog Haward Carter otkrio je 1922. grobnicu faraona iz 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru. Bila je netaknuta i u njoj se nalazilo oko 5000 predmeta.

Egipatsko ministarstvo za starine prošlog je tjedna prebacilo zlatni mrtvački sanduk Tutankamona iz Luksora u GEM "radi prve obnove od otkrića grobnice".

U Luksoru su ostali samo kameni sarkofag i mumija.

Konzervatori su u siječnju završili obnovu faraonove grobnice koja je trajala deset godina.

Tutankamon je bio devetogodišnji dječak kada je postao egipatski faraon. Vladao je od 1333. do 1323. godine prije Krista kao jedan od posljednjih kraljeva iz 18. dinastije, prenosi Hina.