NASA-ini stručnjaci došli su do zanimljivog otkrića tvrde da su pronašli planet koja ima idealne uvjete za razvoj života. Naime, riječ je o planetu koji je udaljen 31 svjetlosnu godinu od nas, a koju je snimio NASA-in satelit.

NASA je planetu dala ne baš originalno ime, GJ 357d, ali su mu ubrzo znanstvenici dodali nadimak Super Zemlja zbog pretpostavke da na njemu vladaju slični uvjeti kao i na Zemlji, a opet on je mnogo veći od našeg planeta. 

Hoće li zabilježiti znakove života?

"Izuzetno smo uzbuđeni te smatramo da smo prvi put otkrili planet na kojoj bi ljudi mogli živjeti", poručila je Lisa Kaltenegger, koja rukovodi cijelim ovim projektom. 

"Zbog guste atmosfere ovaj planet bi mogao zadržati vodu na svojoj površini, poput Zemlje i nadamo se da ćemo u narednim snimanjima uspjeti i zabilježiti znakove života", nadodala je Kaltenegger.
 

Ima li tekuće vode?

Stručnjaci smatraju da se novootkriveni planet nalazi na vanjskoj orbiti oko svoje zvijezde i da do nje dopire približno isti iznos energije kao što dopire do Marsa sa Sunca.

"Ako planet ima gustu atmosferu, što će tek biti utvrđeno narednim istraživanjima, mogao bi zadržati dovoljno topline kako bi se zagrijao i omogućio da na njenoj površini bude tekuće vode", objašnjavaju stručnjaci.

U blizini ovog planeta GJ 357d“ nalazi se i  planet GJ 357b koji je nazvan Vruća Zemlja  i koja je za oko 22 posto veća od naše planete. Tu je i GJ 357c, koji je najmanje 3,4 puta veći od Zemlje.

Znanstvenici smatraju da su ova dva planeta prevruća da bi omogućila uspješan život, ali da bi "GJ 357d" mogao imati savršene uvjete za nastanak i opstanak života. Samo saznanje da bi na planetu mogla postoji tekuća voda motivira znanstvenike da pronađu način da otkriju ima li na njoj i znakova života, prenosi 100posto.hr.