Kako bi podigli svjesnost o klimatskim promjenama, Google je ovih dana na svom servisu Google Earth objavio alat koji vjerno prikazuje koliko smo promijenili izgled Zemlje u samo nekoliko desetljeća.

Alat 'Timelapse' radi kao animacija satelitskih snimki našeg planeta u razdoblju od 1984. do 2020. godine. Tako možete vidjeti animaciju koja pokazuje kako su se vaš grad ili država mijenjali tijekom godina. Ipak, Googleove karte ne pokrivaju baš svaki dio svijeta.

Natalie M. Mahowald, američka znanstvenica rekla je kako se velik utjecaj klimatskih i okolišnih promjena događa jako sporo, da nam je to teško vidjeti. Ipak, postignuti su i pozitivni pomaci u borbi protiv klimatskih promjena.

"Revolucija u obnovljivim rješenjima poput vjetra i sunca omogućila je pretvaranje naših energetskih sustava u mnogo manja ugljično intenzivna rješenja. To znači da je vjerojatno da ćemo zadržati porast temperature ispod 3 Celzijusa, što je puno bolje nego prije pet godina", istaknula je Mahowald.
 

Također, iako Google ističe da je gotovo polovica svjetskih šuma već iskrčena ili degradirana za ljudsku upotrebu, stopa krčenja šuma pala je. Između 2015. i 2020., ona je bila oko 10 milijuna hektara godišnje, u odnosu na 16 milijuna hektara godišnje devedesetih. Međutim, to ne mijenja činjenicu da se stabla sječu alarmantnom brzinom, prenosi 24.sata.

Za projekt 'Timelapse' Google se udružio s mnogim vladinim agencijama, uključujući NASA-u, Američku geološku službu i Europsku svemirsku agenciju kao i Europsku uniju. Značajka 'Timelapse' koristi oko 24 milijuna satelitskih fotografija koje je Google Earth prikupio od tih agencija.

Poruka koju Google svima šalje prilično je jasna, a to je da ljudi imaju ogroman utjecaj na klimu, piše Bored Panda.