Zahvaljujući svojoj izrazito socijalnoj prirodi, mravi su prisutni u gotovo svim ekosustavima na planeti. U ovome trenutku postoji više od 15 700 imenovanih vrsta i podvrsta ali postoje i brojne druge vrste koje još nemaju ime, piše CBS News.

Kako bi došli do ukupnog broja mrava na planeti, znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong su analizirali 489 studija iz cijeloga svijeta, obuhvaćajući sve kontinente i glavna staništa. Drugi su znanstvenici obavljali zamoran zadatak izravnog promatranja i brojanja mrava, a zatim se kombinacijom podataka došlo do procijenjene brojke od 20.000.000.000.000 000, znači 20 kvadrilijuna mrava.

Na svakog čovjeka na planeti dolazi oko 2,5 milijuna mrava, a to je posve nezamislivo, piše The Washington Post. Znanstvenici su rezultate objavili ovog tjedna u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Znatano više od dosadašnjih procjena

Znanstvenici kažu da je to između 2 i 20 puta više od prijašnjih procjena, a izračunali su i ukupnu težinu svih mrava. Njihova biomasa iznosi oko 12 milijuna tona suhog ugljika, kazao je koautor studije Mark Wong sa Sveučilišta Zapadna Australija. Ugljik je samo pola suhe težine mrava što znači da im je ukupna masa još veća. Kad bi se težina svih mrava zbrojila, bili bi teži od svih sisavaca i divljih ptica, na Zemlji, zajedno.

Znanstvenici su rekli da mravi nisu ravnomjerno raspoređeni po planeti, najviše ih je u tropima, naglašavajući važnost tih regija kako se klima mijenja, piše The Conversation. U izobilju ih ima u šumama i sušnim područjima.
 


Mravi imaju ključnu ulogu

Svi mravi imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosustava. Prozračuju tlo, raspršuju sjeme biljaka, razgrađuju organski materijal, služe kao izvor hrane i stvaraju staništa za druge životinje. Oni su važan dio prehrambenog lanca, napominju znanstvenici i mogu, za poljoprivrednike, biti učinkovitiji od pesticida.

Neke životinjske vrste ne mogu preživjeti bez mrava, uključujući neke ptice koje se oslanjaju na mrave u pronalasku hrane i bezbroj biljnih vrsta koje se ili hrane ili udomljuju insekte u zamjenu za zaštitu i širenje sjemenki.

Svaki mrav je jedinstven

Mravi su dominantni insekti, a pod ozbiljnom prijetnjom zbog uništavanja i fragmentacije staništa, upotrebe kemikalija, invazivnih vrsta i klimatskih promjena. “Svaki mrav jedinstven je u svojoj anatomiji, ponašanju i povijesti”, rekao je 2008. godine slavni istraživač mrava Tom Junod za Esquire.

U interesu čovječanstva je da prati populaciju mrava, kažu znanstvenici. Brojanje mrava nije teško, a znanstvenici cijelog svijeta mogu pomoći u proučavanju kako se ovi insekti ponašaju u vrijeme velikih promjena u okolišu.

Ova procjena je vjerojatno i preniska

Hongkonški znanstvenici priznaju da postoji nekoliko ograničenja u rezultatima. Lokacije nisu bile ravnomjerno raspoređene u smislu geografskih regija, većina podataka je prikupljena sa zemlje, a postoje populacije mrava pod zemljom i pod lišćem. Koliko god ova brojka bila visoka, procjena je vjerojatno niska, navodi The Conversation. Znanstvenici se nadaju da ova otkrića mogu pružiti kritičnu osnovu s koje se populacije mrava mogu pratiti u budućnosti, usred zabrinjavajućih klimatskih promjena u okolišu.

Broj insekata u svijetu drastično pada. Studija iz 2019. pokazala je da 40 posto vrsta insekata prijeti izumiranje, a broj letećih insekata u Velikoj Britaniji pao je za 60 posto od 2004.godine. Trenutno se ne zna opada li i broj mrava, piše Telegram.