Znanstvenici su razvili novu tehniku ​​koja može popraviti, pa čak i regenerirati stanice srčanog mišića nakon srčanog udara ili infarkta miokarda. Iako je do sada testirana samo na miševima, ako jednako djeluje i na ljudima, potencijalno bi ta tehnika mogla biti spasonosna terapija za ljude koji su pretrpjeli srčani udar.

Tehnika koristi sintetičku ribonukleinsku kiselinu (mRNK), koja stvara 'nacrt' DNK sekvenci koje tijelo zatim koristi za izgradnju proteina koji formiraju i reguliraju naše stanice. Podešavanjem mRNK, znanstvenici mogu dati različite upute za različite biološke procese.

Tako uređene upute promiču replikaciju stanica srčanog mišića (kardiomiocita) putem dva takozvana mutirana transkripcijska faktora, Stemina i YAP5SA. U osnovi, ideja je da stanice srčanog mišića, koje imaju vrlo malu sposobnost regeneracije, djeluju više kao matične stanice, koje tijelo može pretvoriti u razne druge vrste specijaliziranih stanica.

Nitko nije uspio to učiniti u ovoj mjeri i mislimo da bi to moglo postati moguća terapija za ljude, kaže biolog Robert Schwartz sa Sveučilišta Houston u Teksasu i jedan od autora nove studije objavljene u znanstvenom časopisu Journal of Cardiovascular Aging.

Manje od jedan posto odraslih srčanih mišićnih stanica može se regenerirati, jer kardiomiociti koje imamo kad umremo uglavnom su isti oni koje smo imali od prvog mjeseca života, a to znači da srčani udari i srčane bolesti mogu ostaviti srce u trajno krhkom stanju.

U eksperimentima u posudama za kulturu tkiva i na živim miševima, pokazalo se da Stemin uključuje svojstva slična matičnim stanicama u kardiomiocitima, dok je YAP5SA poticao rast i replikaciju organa. Znanstvenici su proces opisali kao revolucionaran na tom polju medicine.

In vivo studija koja je uključivala žive miševe zahvaćene oštećenim srcem pokazala je da se jezgre miocita repliciraju najmanje 15 puta u 24 sata nakon injekcija mutiranih faktora transkripcije, Stemina i YAP5SA.

Kada su oba transkripcijska faktora ubrizgana u srca odraslih miševa s infarktom, rezultati su bili zapanjujući. Laboratorij je otkrio da su se srčani miociti brzo umnožavali unutar jednog dana, dok su srca tijekom sljedećeg mjeseca bila popravljena na skoro normalnu srčanu pumpnu funkciju s malim ožiljcima, kaže Schwartz.

Sintetička mRNK dodana stanicama nestala je za nekoliko dana, baš kao što to čini mRNK proizvedena u našim tijelima, kažu znanstvenici. To novoj tehnici daje prednost u odnosu na procese genske terapije, koji se ne mogu lako zaustaviti ili ukloniti nakon što su u tijeku.

Još uvijek ostaje za vidjeti može li se pristup uspješno prevesti na ljude, a bit će potrebno još mnogo godina istraživanja kako bi se ovo ušlo u djelotvornu terapiju, no znanstveni tim koji je proveo ovo najnovije istraživanje uvjeren je u pozitivan ishod.

Ovo je velika studija regeneracije srca, posebno s obzirom na pametnu strategiju korištenja mRNK za isporuku Stemina i YAP5SA, kaže biolog Siyu Xiao sa Sveučilišta u Houstonu.