Malo naseljeno mjesto Bakovići pored Fojnice do 1939. godine bilo je svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Europe. No, od tada je samo stari rudnik, piše Avaz.

Dvije tone

U povijesnim zabilješkama zapisano je da je do 1939. godine, kada je rudnik zatvoren, iz njega izvađeno više od dvije tone zlata te mnogo veće količine srebra. Prema zabilješkama turskog povjesničara Dursun-bega, koji je u Bosnu došao s turskom vojskom, analizom piritne rude ustanovljeno je da se u toni rude nalazi osam do 15 grama zlata. Rudnik zlata u Bakovićima danas je zapušten, a voda sa žutim talogom koja izlazi iz ulazne jame koristi se za liječenje kožnih bolesti.

Načelnik općine Fojnica Sabahudina Klisuru kazao je za "Avaz" da je oživljavanje ovog rudnika već u toku, jer je kompanija BBM počela pripremanje terena i istraživanje zlata.

"Ali, Mjesna zajednica Bakovići pokrenula je upravni spor protiv dozvole koju je izdalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Ipak, tužba ne sprečava izvršenje upravnog akta, pa je i istraživanje na ovom lokalitetu nastavljeno" pojasnio je Klisura.

Dodao je da se u dokumentaciji koju je dostavila kompanija BBM vidi da joj je koncesija produžena do 21. sijelnja sljedeće godine. Prema njegovim riječima, i Mjesna zajednica na početku ovog projekta dala je svoju saglasnost.

"Iz kompanije BBM tvrde da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kao ni od zagađenja izvora pitke vode. Nakon što se završi istraživanje i ono pokaže da rudnik raspolaže dovoljnim količinama zlatne i srebrene rude, onda bi kompanija trebala početi s eksploatacijom" zaključio je Klisura.

Brojne aktivnosti

Kako su kazali iz BBM-a za "Avaz", poslovi obavljeni do danas su geodetsko snimanje terena, nabavka opreme, sječa šume za potrebe gradnje pristupnih puteva i infrastrukturnih objekata, pribavljanje odobrenja za priključak na dalekovod i gradnja trafostanice, izrada projektne dokumentacije za jamske prostorije, istražna bušenja.

Dodali su da je planirano da se istražni radovi izvode četiri godine te da, ako se rezultati istraživanja pokažu zadovoljavajućim i budu imali ekonomsku opravdanost, BBM će podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za eksploataciju na lokalitetu Bakovići.

Kuliš: Nemaju dokumente

Predsjednik MZ Bakovići Vlado Kuliš kratko je za naš list prokomentirao da je stanje mnogo gore nego prošle godine, kada se prvi put digla prašina zbog istraživanja zlata i srebra.

"Naš je stav da kompanija BBM laže da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju, ali uprkos tome, oni nastavljaju da rade, kopaju gore po brdu" pojasnio je Kuliš za Avaz.