Koke nesilice su rase kokoši koje su uzgajane zbog svoje sposobnosti polaganja jaja. One su postale popularne u industrijskoj proizvodnji jaja zbog svoje visoke proizvodnje jaja i relativno niske cijene održavanja. Međutim, koke nesilice su također vrlo popularne i u malim ruralnim zajednicama širom svijeta, gdje se uzgajaju kao domaće životinje i omogućuju svježa jaja za vlastitu upotrebu ili za prodaju na lokalnom tržištu.

Koke nesilice su obično manje od ostalih rasa kokoši, a njihov izgled može varirati ovisno o rasi. Uobičajeno, koke nesilice imaju kratka, široke tijela, te pljosnate, crvene ili smeđe glave. One su vrlo prilagodljive i mogu se uzgajati u različitim uvjetima, od slobodnog uzgoja na otvorenom do uzgoja u zatvorenom prostoru.

Uz pravilnu njegu i ishranu, koke nesilice mogu proizvesti velike količine jaja tijekom svog života. Međutim, kao i kod bilo koje druge domaće životinje, potrebna je odgovarajuća briga kako bi se osiguralo da koke nesilice budu zdrave i sretne.

Životni vijek koka nesilica obično varira ovisno o različitim čimbenicima poput genetike, prehrane, okoline i njege. Uobičajeno, kokoši počinju polagati jaja u dobi od oko 5-6 mjeseci i mogu nastaviti polagati jaja sljedećih 12-18 mjeseci, nakon čega njihov nivo proizvodnje jaja počinje opadati.

Koke nesilice polažu najviše jaja tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon što počnu polagati, nakon čega njihova proizvodnja jaja počinje postupno opadati. Kada koka nesilica dostigne starost od oko 2 godine, njezina proizvodnja jaja će se obično smanjiti na manje od 80 posto njezine maksimalne proizvodnje. Uz pravilnu njegu i hranidbu, koka može živjeti od 5 do 10 godina. Međutim, u komercijalnoj proizvodnji, kokoši se obično zamijene nakon što su oko 18 mjeseci starije jer njihova proizvodnja jaja opada.

agrosavjet.com