Izraelski znanstvenici proveli su četiri dana usred pustinje Negev koja ima slične uvjete kao i Mars. Tamo su testirali neke od ključnih dijelova za stvarnu misiju na Crveni planet.

Skupina izraelskih znanstvenika 'vratila' se u nedjelju sa misije u pustinji Negev u kojoj su četiri dana simulirali život na Marsu.
Grad Mitzpe Ramon poslužio je kao baza za eksperiment jer njegova pustinjska okolica podsjeća na Mars po geologiji, izgledu, ali i suhom tlu.

Znanstvenici koji su bili uključeni u eksperiment istraživali su različita područja ključna za buduću misiju na Mars, a među njima su satelitska komunikacija, psihološki utjecaj izoliranosti, mjerenja zračenja i potraga za znakovima života u tlu.

Nuklearni fizičar Guy Ron rekao je za Reuters da cilj projekta nije samo istraživanje novih pristupa u planiranju buduće misije na Mars, već žele i povećati interes javnosti.

- D-Mars misija djelomično je fokusirana na istraživanje, a drugi dio je otvaranje prema javnosti. Značajan dio projekta je usmjeren na to da se javnost i studenti zainteresiraju za svemir - rekao je. Ovo je prvi put da se D-Mars projekt vodio u Izraelu, a to je samo jedna od simulacija života na Marsu.