Izrael se nada da Hrvatska neće priznati palestinsku državu prije nego li se to pitanje riješi bilateralnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca, a ako se to dogodi Izrael će odlučiti o mogućim posljedicama, poručila je u ponedjeljak izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman.

"Prije svega, Izrael se nada da Hrvatska neće priznati nepostojeću palestinsku državu dok se to pitanje ne riješi bilateralnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca. Službeno hrvatsko stajalište dosad je bilo da će Hrvatska, kao neovisna država, o tom pitanju odlučivati autonomno. Nadamo se da će Hrvatska tako važnu odluku donijeti uzimajući u obzir bilateralne odnose s Izraelom", rečeno je Hini iz izraelskog veleposlanstva u Zagrebu.

Veleposlanica također naglašava da je Hrvatska članica Europske unije, koja nije postigla konsenzus o tom pitanju koje može zakomplicirati i naštetiti odnosima s Izraelom.

Palestinu je nedavno priznala Švedska, kao prva članica EU-a koja je to učinila. "Treba znati da je švedska vlada, a ne parlament, objavila priznanje nepostojeće palestinske države, pokušavajući joj na silu dati legitimitet. Zato je švedskom veleposlaniku u Izraelu uručen prosvjed, a Izrael je povukao svog veleposlanika iz Švedske na konzultacije", navodi Kalay Kleitman.

Izrael će o mogućim posljedicama priznanja Palestine, "ako takvu odluku donese EU ili neka od zemalja, odlučiti sukladno razvoju događaja", poručuje izraelska veleposlanica.

N1