Na Trgu Republike u Beogradu paljenjem svijeća obilježeno je 28 godina od pada Vukovara, nakon 87 dana opsade tog grada od strane Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih postrojbi.

Mirovnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" organizirale su Žene u crnom, a osim svijeća okupljeni su nosili transparent s natpisom "Odgovornost".

"Povodom 28 godina od pada Vukovara, podsjećamo da je 25. kolovoza1991. godine napadom JNA iz zraka, s Dunava i s kopna, počeo 'pakao Vukovara'. 19. rujna 1991. velik broj Beograđana, bacajući cvijeće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramotnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven je zavjetom šutnje i poricanja", navele su Žene u crnom u priopćenju.

"Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu. Ubijeno je više od tisuću civila, ranjeno je više od 2.500 ljudi, dok je više tisuća bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji", navele su Žene u crnom.

Dodale su da za zločine urbicida, osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika u Srbiji još uvijek, kako su istaknule, nitko nije odgovarao.

"Umjesto nedavnog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru nekadašnje JNA i zapovjedniku Novosadskog korpusa, koji je predvodio napad na Vukovar, država Srbija i njezine institucije dužne su utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku, kao i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru", navode u priopćenju.

Žene u crnom dodale su i da su srpske institucije dužne utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriti grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu, prenosi Beta.